- Meat
Ingredienser
- 1 spiseskje olivenolje
- 175 g røkt bacon, skåret i små biter
- 1 spiseskje smør
- 250 g små sjalottløk, skrelte
- 1¼ kg svinebog (fjern fettlaget) i 3 cm terninger
- 60 ml (¼ kopp) calvados (brandy med tydelig eple)
- 2 sellerier skåret i terninger
- 2 knasende, sure husholdningsepler, skrelt og skåret i terninger (Granny Smith eller lignende variant)
- 2 teskjeer grov sennep
- 1 teskje grovmalt svart pepper
- 1 spiseskje frisk salvie, hakket eller 1 teskje tørket salvie
- 1 spiseskje frisk timian, hakket eller 1 teskje tørket timian
- 1 laurbærblad
- 750 ml (3 kopper) kraft av svin eller grønnsaker
- 100 ml creme fraîche
- 2 spiseskjeer maisenna blandet ut i 100 ml (½ kopp) vann
- 1 liten klatt smør
- 8 friske salvieblader
-
SLIK GJØR DU
-
1Bruk middels varme til oppvarming av oljen i gryten på kokeplaten, legg i bacon og stek til det er sprøtt.
-
2Sil av det stekte flesket og legg det på et fat mens du lar oljen bli igjen i gryten. Tilsett smøret og la sjalottløken mørne i gryten til den er fint brunet. Legg i litt av svinesteken om gangen og la hvert parti få litt farge før du legger til det neste.
-
3Når alt kjøttet er lagt til og har fått litt farge, trekker du pannen av varmen. Hell over calvados og tenn forsiktig på, mens du holder deg godt tilbake til flammene avtar. (Se kokkens notater).
-
4Sett pannen tilbake på varmen før du tilsetter selleri, eplebiter, sennep, pepper, urter og kraft, rør godt om for å skille ut mulige karamelliserte biter fra basen. La det koke opp, sett på lokket og flytt gryten til oven for å stå i 2 timer.
-
5Skum av overflødig fett øverst i gryten og kast dette.
-
6Rør creme fraîche inn i blandingen av maismel og vann. Ta gryten med lokket tilbake til ovnen i 15–20 minutter for å tykne.
-
7Fres opp smøret i en liten stekepanne og stek salviebladene forsiktig til de er sprø.
-
8Fjern gryten fra ovnen, rør om i innholdet og smak til med salt og pepper etter behov. (Se kokkens notater).
-
9Server gryten pyntet med friske salvieblader på toppen. Serveres med enkelt tilberedte kokte- eller moste poteter, grønne grønnsaker og litt brød med en god skorpe.
-
10Det kalles flambering når alkoholen tennes på, og det bør gjøres varsomt med en lang fyrstikk eller peistenner. Ha alt klart til opptenning før du går i gang. Hvis ikke, vil brennevinet trekke inn i kjøttet og saftene og muligens ikke ta fyr. Du må alltid flambere langs kanten av retten. Bruker du en ekstra buljongterning, trenger du nok ikke å krydre ekstra.