Ølandshvetebrød med porter

VANSKELIGHET
Middels Middels
MATLAGING
Under 2 timer Under 2 timer
ANTALL PERSONER
4-6 4-6
Ølandshvetebrød med porter
En smakfull, mørk versjon av det klassiske grytebrødet bakt med mørkt øl, som gir brødet både sødme og bitterhet.
HOVEDINGREDIENSER
  • Brød og korn
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

  • 10 g gjær
  • 1 ss havsalt
  • 2 ss honning
  • 2 dl knuste rugkjerner
  • 1 porter eller annet mørkt øl (3 dl)
  • 3 dl vann
  • 100 g rugmel
  • 700 g ølandshvetemel
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Smuldre gjæren i en bolle.
  • 2
    Strø over salt og tilsett honning.
  • 3
    Rør i øl og vann. Legg de knuste rugkjernene i en annen bolle og hell over kokende vann. Hell vannet av rugkjernene og tøm kjernene i bollen med ølblandingen.
  • 4
    Tilsett rugmel og rør sammen. Tilsett ølandshvetemelet litt av gangen mens du rører.
  • 5
    Rør deigen sammen i minst 10 minutter. Den skal være løs og klistrete. Strø mel over deigen, dekk til bollen og sett den kaldt. La deigen heve i minst 10 timer, gjerne natten over.
  • 6
    Sett ovnen på 250 °C. Sett en støpejernsgryte (4,2 l/24 cm) med lokk i ovnen, slik at den varmes opp samtidig med ovnen. La gryten stå i den oppvarmede ovnen i minst 15 minutter før du har i deigen.
  • 7
    Vend deigen ut på et melete bord, og kna den forsiktig. Bruk ikke for mye mel, deigen skal være klistrete.
  • 8
    Legg deigen i den varme gryten, og skjær et kryss i overflaten med en skarp kniv. Legg på lokket og sett gryten i ovnen.
  • 9
    Bak brødet i 30 minutter med lokket på. Skru ovnen ned til 225 °C og ta av lokket.
  • 10
    Strø mel over brødet og stek det i 10–15 minutter til uten lokk.
  • 11
    Ta gryten ut av ovnen, vend brødet ut på en rist og avkjøl.