- Brød og korn
Ingredienser
- 10 g gjær
- 1 ss havsalt
- 2 ss honning
- 2 dl knuste rugkjerner
- 1 porter eller annet mørkt øl (3 dl)
- 3 dl vann
- 100 g rugmel
- 700 g ølandshvetemel
-
SLIK GJØR DU
-
1Smuldre gjæren i en bolle.
-
2Strø over salt og tilsett honning.
-
3Rør i øl og vann. Legg de knuste rugkjernene i en annen bolle og hell over kokende vann. Hell vannet av rugkjernene og tøm kjernene i bollen med ølblandingen.
-
4Tilsett rugmel og rør sammen. Tilsett ølandshvetemelet litt av gangen mens du rører.
-
5Rør deigen sammen i minst 10 minutter. Den skal være løs og klistrete. Strø mel over deigen, dekk til bollen og sett den kaldt. La deigen heve i minst 10 timer, gjerne natten over.
-
6Sett ovnen på 250 °C. Sett en støpejernsgryte (4,2 l/24 cm) med lokk i ovnen, slik at den varmes opp samtidig med ovnen. La gryten stå i den oppvarmede ovnen i minst 15 minutter før du har i deigen.
-
7Vend deigen ut på et melete bord, og kna den forsiktig. Bruk ikke for mye mel, deigen skal være klistrete.
-
8Legg deigen i den varme gryten, og skjær et kryss i overflaten med en skarp kniv. Legg på lokket og sett gryten i ovnen.
-
9Bak brødet i 30 minutter med lokket på. Skru ovnen ned til 225 °C og ta av lokket.
-
10Strø mel over brødet og stek det i 10–15 minutter til uten lokk.
-
11Ta gryten ut av ovnen, vend brødet ut på en rist og avkjøl.