- Brød og korn
Ingredienser
- 100 g smør
- 225 g hvetemel
- 50 g revet parmesan
- 1 ts hakket, frisk timian
- 1 eggeplomme
- 1 løk
- 2 ss smør
- 1 ss olivenolje
- 1 ts sukker
- 500 g plommetomater
- 25 g smør
- 1 ss olivenolje
- 1 fedd hvitløk
- 3–4 kvister med timian
- 1 ss balsamico
- 1 ts sukker
- Salt og nykvernet pepper
-
SLIK GJØR DU
-
1Bland smør, mel, revet parmesan og timian sammen til det har konsistens som brødsmuler.
-
2Tilsett eggeplommen og det kalde vannet, og bland godt til deigen kommer sammen.
-
3Kna deigen sammen på kjøkkenbordet og form den til en kule.
-
4Legg deigen i en bolle og la den stå kjølig i 30 minutter.
-
5Imens lager du tomatfyllet.
-
6Skjær løken i fine, tynne båter.
-
7Varm opp 2 ss smør og 1 ss olje i en stekepanne i støpejern med støpejernshåndtak (23 cm), og stek løken til den er gjennomsiktig.
-
8Strø 1 ts sukker over, rør godt og stek videre til løken er gyllen. Hell løken over i en bolle.
-
9Tørk av stekepannen.
-
10Skjær alle tomatene, bortsett fra fem, i to biter.
-
11Smelt 25 g smør og 1 ss olje på pannen, og stek hvitløken til den begynner å dufte, men ikke har fått farge.
-
12Legg tomatene i pannen sammen med timianblader og balsamico, og stek til tomatene faller sammen.
-
13Strø over 1 ts sukker og stek videre i 4–5 minutter.
-
14Tilsett salt og pepper etter smak, og fordel den stekte løken over tomatene.
-
15Sett ovnen på 180 °C. Rull deigen ut på et melete bord og legg den over tomatfyllet i pannen over tomatfyllet i pannen og helt ut i kanten, så den dekker tomatene.
-
16Sett pannen i ovnen, og stek tomatpaien i 25–30 minutter, til overflaten er gyllen og sprø.
-
17Ta pannen ut av ovnen og avkjøl paien i 10–15 minutter.
-
18Legg en stor tallerken over pannen og vend om.
-
19Tørk av pannen og la paien gli tilbake i pannen.
-
20Server paien i pannen.