Ovnsbakt blomkål med safransmør

VANSKELIGHET
Middels Middels
FORBEREDELSESTID
Under 30 minutter Under 30 minutter
MATLAGING
Under 1 time Under 1 time
ANTALL PERSONER
2-4 2-4
Anna Jones
Ovnsbakt blomkål med safransmør
«Slik koking av grønnsaker (ovnsbaking) tilberedes ofte på restaurantkjøkken, men fungerer bra hjemme også. Kjør grønnsakene i gang i pannen, mens du bygger opp litt farge og sammensetning, før du slår alt i ovnen for å steke gjennom helt ferdig. Grønnsakene får noe direkte varme og grill fra platetoppen og går videre til midlere og jevnere varme i ovnen. Jeg liker godt å bruke eddik når jeg koker opp grønnsaker, og her balanseres det med den søte smaken av blomkål, safran og pinjekjerner. Oppskriften er inspirert av den briljante kokken, Lola DeMille.» – Anna Jones
HOVEDINGREDIENSER
  • Grønnsaker
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

TIL YOGHURT
  • En liten bunt mynte og/eller persille, finhakket
  • 6 spiseskjeer fyldig gresk yoghurt eller en yoghurt du selv velger
  • Et dryss av god olivenolje
TIL BLOMKÅLEN
  • Olivenolje
  • 1 stor blomkål (omtrent 800 g), bukettene separert og stilkene tynt skåret
  • 50 ml hvitvinseddik
  • En god klype safranstrimler (eller ½ teskje malt gurkemeie)
  • 50 g smør eller vegansk smør, i terninger
  • En liten bunt persille og/eller koriander, grovhakket
TIL SERVERING
  • 4 flatbrød
  • En god klype sumak eller tyrkiske chiliflak
  • 150 g pinjekjerner, ristet
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Ovnstemperatur: 220 °C / 200 °C vifte / gassmerke 7.
  • 2
    Sett på forvarme: 220 °C / 200 °C vifte / gassmerke 7.
  • 3
    Bland mynte og/eller persille og yoghurt i en liten bolle. Smak til med salt og pepper, rør inn en skvett olivenolje, sett til side.
  • 4
    Varm opp en 26 cm Le Creuset Square Grillit® over middels varme, tilsett en god slurk olivenolje før du legger i ett lag med blomkål (du må kanskje koke dette i flere porsjoner).
  • 5
    Når blomkålen er brunet på begge sider (dette tar omtrent 10 minutter), tar du alt tilbake i pannen og ovnsbaker i omtrent 10 minutter til stilkene er myke og bukettene sprø.
  • 6
    Ta Grillit® ut av ovnen med ovnsvott eller grillvott før du setter det tilbake på platen over middels varme, tilsetter eddik og safran eller gurkemeie og koker eddiken ut i omtrent 2 minutter.
  • 7
    Trekk av varmen, tilsett smør, velt blomkålen inn for å få en fyldig og blank saus, før du rører inn det meste du har av persille og/eller koriander.
  • 8
    Øs yoghurten ut i en lav serveringsskål og bruk skjeens bakside til å røre rundt i bunnen før du hvelver inn den smøraktige blomkålen.
  • 9
    Dander med det du har igjen av persille, pinjekjerner og litt sumac, og server med flatbrød.