Potetbrød

VANSKELIGHET
Avansert Avansert
FORBEREDELSESTID
Over 2 timer Over 2 timer
MATLAGING
Under 1 time Under 1 time
ANTALL PERSONER
4-6 4-6
Potetbrød
Gyllent brød, perfekt, lett og luftig med sprø skorpe, serveres best varmt med godt med saltet smør.
HOVEDINGREDIENSER
  • Mel
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

TIL SURDEIGEN
  • 225 g lunkent vann
  • 225 g fullkornsrugmel
  • 40 g surdeigsstarter
TIL HOVEDDEIGEN
  • 300 g melne poteter
  • 450 g surdeig
  • 300 g rugmel (type 1150)
  • 250 g hvetemel (type 550)
  • 15 g salt
  • 160 ml lunkent vann
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Til surdeigen blander du hvetemel, vann og surdeigsstarter i en stor glasskrukke og dekker til for fermentering ved 22–25 °C i 14–18 timer. Før steking, tar du ut 40 g surdeig til en ny starter.
  • 2
    Kok potetene i 20 til 25 minutter, til de er myke. Skrell, press i potetmoser og la stå til avkjøling.
  • 3
    Ha i mel, poteter, surdeig, salt og vann og kna deigen lett. Ikke kna deigen for kraftig eller for lenge, ellers går for mye av stivelsen ut av potetene, og skorpen blir ikke riktig.
  • 4
    La deigen stå og hvile i en dekket bolle i 20 minutter. Videre bretter du deigen i to, setter den i en form innspurt med godt med mel (eller i bolle kledd med et melete kjøkkenhåndkle) og dekker til på et varmt sted. La stå til heving til den er omtrent dobbel i størrelse. Tar omtrent 2 til 5 timer.
  • 5
    Sett Le Creusets brødform i støpejern til forvarming i ovnen på 250 °C i omtrent 20 minutter. Velt ut deigen som er hevet og slipp ned i brødformen før du steker i 35 minutter med lokk på. Ta av lokket og stek, uten lokk, i enda 8–10 minutter. Ta ut brødet og la det stå til avkjøling på en rist.