- Mel
Ingredienser
- 225 g lunkent vann
- 225 g fullkornsrugmel
- 40 g surdeigsstarter
- 300 g melne poteter
- 450 g surdeig
- 300 g rugmel (type 1150)
- 250 g hvetemel (type 550)
- 15 g salt
- 160 ml lunkent vann
-
SLIK GJØR DU
-
1Til surdeigen blander du hvetemel, vann og surdeigsstarter i en stor glasskrukke og dekker til for fermentering ved 22–25 °C i 14–18 timer. Før steking, tar du ut 40 g surdeig til en ny starter.
-
2Kok potetene i 20 til 25 minutter, til de er myke. Skrell, press i potetmoser og la stå til avkjøling.
-
3Ha i mel, poteter, surdeig, salt og vann og kna deigen lett. Ikke kna deigen for kraftig eller for lenge, ellers går for mye av stivelsen ut av potetene, og skorpen blir ikke riktig.
-
4La deigen stå og hvile i en dekket bolle i 20 minutter. Videre bretter du deigen i to, setter den i en form innspurt med godt med mel (eller i bolle kledd med et melete kjøkkenhåndkle) og dekker til på et varmt sted. La stå til heving til den er omtrent dobbel i størrelse. Tar omtrent 2 til 5 timer.
-
5Sett Le Creusets brødform i støpejern til forvarming i ovnen på 250 °C i omtrent 20 minutter. Velt ut deigen som er hevet og slipp ned i brødformen før du steker i 35 minutter med lokk på. Ta av lokket og stek, uten lokk, i enda 8–10 minutter. Ta ut brødet og la det stå til avkjøling på en rist.