- Ris
Ingredienser
- 100 g smør
- 2 sjalottløk, finhakkede
- 1 laurbærblad
- 9 dl fyldig rødvin, for eksempel en Barolo
- 500 g risottoris (f.eks. "Arborio" eller "Carnaroli")
- 200 g finrevet parmesan (ev. blandet med en annen hard ost etter eget valg)
- 1,25 liter varm grønnsaksbuljong
- Salt og pepper
-
SLIK GJØR DU
-
120 g smør varmes i en gryte for reduksjonen. Sauter halvparten av sjalottløken i denne på svak varme i 5 minutter. Tilsett laurbærblad, hell i 7,5 dl vin og la det koke opp. Skru igjen ned til lav varme og reduser vinen med minst en tredjedel. Hell den reduserte vinen gjennom en sil og hold den varm.
-
2Til risotto, varm opp 40 g smør i en panne, surr resten av sjalottløken med ris i, rør hele tiden til risen blir lett gjennomsiktig. Hell den resterende 1,5 dl vinen opp i gryten og kok til all væsken er fordampet. Tilsett en gryteskje varm grønnsaksbuljong og la det småkoke mens du rører rundt. Når buljongen er sugd opp av risen, helles ytterligere en gryteskje buljong i blandingen. Fortsett på denne måten til risen er ferdigkokt.
-
3Ta gryten av kokeplaten og rør i resten av smøret (40 g) og den revne osten. Smak til risottoen med salt og pepper, fordel den på tallerkenene, hell litt Barolo-reduksjon i midten og server med en gang.