- Brød og korn
Ingredienser
- 300 ml melk
- 70 g smør
- 500 g hvetemel og litt ekstra til garnityr
- 1 ts salt
- 85 g sukker
- 7 g tørrgjær
- 1 ts kardemomme
- Revet skall og saft av 1 ubehandlet sitron
- 1 stort egg, pisket
- 1 ts rapsolje
- 75 g rosiner
- 3 ss aprikosmarmelade
-
SLIK GJØR DU
-
1Forvarm ovnen til 220 °C.
-
2Hell melken i en kasserolle og varm opp til det småkoker.
-
3Fjern kasserollen fra kokeplaten, tilsett smør og la det smelte helt.
-
4La blanding stå til den er lunken.
-
5Bland mel, salt, sukker, gjær, kardemomme og revet sitronskall og -saft i en stor skål.
-
6Lag en fordypning i melblandingen, og tilsett den avkjølte melkeblanding sammen med egget. Bland alt sammen med hendene.
-
7Hell deigen ut på en overflate som er drysset med mel, og elt i 10 minutter.
-
8Pensle en skål med olje, og legg deigen i skålen.
-
9Dekk skålen med et fuktig kjøkkenhåndkle.
-
10La deigen heve i 40 minutter, eller til den er hevet til dobbelt størrelse.
-
11Hell deigen ut på benken og elt rosinene inn.
-
12Del deigen i 12 like store stykker og form dem til boller.
-
13Sett bollene i en buffetgryte som er penslet med olje, og la bollene heve i ytterligere 25 minutter.
-
14Bland resten av melet med vann, til det blir til en tykk, jevn masse.
-
15Ha massen i en sprøytepose og sprøyt et kryss på hver bolle.
-
16Sett gryten med bollene i den forvarmede ovnen, og bak i 20-25 minutter eller til bollene er gyllenbrune.
-
17Trykk aprikosmarmeladen gjennom en sil for å fjerne alle biter, og varm den opp i en kasserolle.
-
18Ta bollene ut av ovnen, og pensle med marmeladen.
-
19Avkjøl bollene før de brekkes fra hverandre og serveres.