- Grønnsaker
Ingredienser
- 3 store vanlige poteter, skrelt (600 g)
- 2 middels store søtpoteter, skrelt (400 g)
- 2 store egg, pisket lett
- 5 ml malt koriander
- 5 ml malt spisskummen
- 100 g smør
- Smak til med havsalt og nykvernet svart pepper
- 60 ml olivenolje
- 100 g røkt laks
- 30 ml crème fraiche
- 15 g kapers
- Dill, smak til
- Knust svart pepper, smak til
- Syltet rødløk, til servering
- Skrelt selleri som spiraler til pynt
- Friske sitronbåter, til å klemme ut saften
-
SLIK GJØR DU
-
1På rivjernets grove skjæreside rasper du potetene og søtpotetene.
-
2Ikke skyll potetene. Hvis du gjør det, mister de stivelse. Ta potetene på et kjøkkenhåndkle og klapp ut overflødig væske. Resultatet blir sprø potetkaker. Ikke den slappe varianten. Legg potetene du tørket i en skål sammen med egg, salt, pepper, koriander og spisskummen. Smak godt til med salt og pepper og hell over litt smeltet smør.
-
3Sett en Le Creuset Signature stekepanne (26 cm) på middels til lav varme. Ha i godt med olivenolje og 15 g smør til oppvarming i pannen. Når smøret freser, legger du potetmassen i pannen. Nok til at bunnen dekkes med et lag på 1–2 cm. Klapp ned med slikkepott til du får et tynnere lag. Legg på en klatt smør etter 2 minutter. La koke i 4–5 minutter, eller til du ser at den er sprø og gyllen i fargen hele veien rundt.
-
4Hell i godt med olivenolje rundt hele potetkaken, noe som gjør at den løsner før du snur og vender på den. Så snart potetkaken beveger seg mens du rister pannen, snur og vender du den over.
-
5Legg en tallerken over pannen og vend potetkaken forsiktig over på tallerkenen. Ta potetkaken tilbake i pannen og stek videre på den andre siden i 3 minutter til. Potetkaker tåler litt medfart. Faller de litt fra hverandre, klapper du bare til igjen og steker litt lenger.
-
6Til servering topper du med crème fraiche, røkt laks, kapers, dill og svart pepper. Pynt med skrelt selleri og syltet rødløk.
-
7Serveres med en gang.