- Grønnsaker
Ingredienser
- 2 ss (30 ml) olivenolje
- 1 gul løk, finskåret i terninger
- 2 middels store purreløk, renset og skåret i skiver
- 500 g blandet sopp, de store skåret i skiver
- 2 hvitløksfedd, hakket
- 4 gulrøtter, skrelt og skåret i terninger
- 2 stangsellerier, skåret i terninger
- 3 timiankvister
- 1 kvist rosmarin, bladene plukket og grovhakket
- Salt og nykvernet svart pepper
- 2 ss (30 ml) tomatpuré
- 125 ml (1/2 kopp) rødvin
- 500 ml (2 kopper) grønnsakkraft
- 400 g hakkede tomater
- 1/2 kopp brune linser, renset og avsilt
- 400 g svartøyebønner, skylt og avsilt
- 500 g stivelsesholdige poteter, skrelt og skåret i store biter
- 500 g hvite søtpoteter, skrelt og skåret i store biter
- 40 g saltet smør
- 125 g (1/2 kopp) helmelk, oppvarmet
- 1/2 kopp Gruyère-ost, finrevet
- Smak til med salt og svart pepper
- Flat persille og gressløk, finhakket
-
SLIK GJØR DU
-
1Varm opp 1 spiseskje olivenolje i en Le Creuset 24 cm Signature Round-gryte. Tilsett løken og purrene. La det surre over middels varme til det er mørnet, i 6–8 minutter. Sett opp på høy varme før du legger i soppene. Stek til all væsken er redusert og soppene er gylne. Rør inn hvitløken og la stå 1 minutt.
-
2Tilsett gulrøttene, selleri, timian og rosmarin. Smak til med litt salt og svart pepper. La stå i flere minutter til det er mykt, før til setter til tomatpuré. Kok ut gryten med vin og reduser til halvparten. Tilsett kraften, tomatene og linsene. Dekk delvis til og la det småkoke i 40–45 minutter. Rør inn bønnene og persillen.
-
3Kok potetene i saltet vann til de er møre. Sil godt av før du stapper potetene mens du setter til smør, melk og ost. Smak til med salt og svart pepper.
-
4Del fyllet mellom seks Le Creuset Lion Head-suppeboller. Legg over potettoppingen i strimler eller som små slumper. Sett i en forhåndsvarmet ovn på 200 °C til det bobler og er gyllent, i omtrent 30 minutter. Pynt med hakket gressløk.