- Mel
Ingredienser
- 180 g hvetemel
- 1 klype salt
- 1 dl melis
- 100 g smør
- 1/2 dl vann
- Saften av 3 sitroner
- Revet skall fra 1 ubehandlet sitron
- 2 1/2 dl vann
- 3 egg
- 120 g sukker
- 125 ml fløte
- Sukker til karamellisering
-
SLIK GJØR DU
-
1Sikt mel, salt og melis sammen i en skål.
-
2Smuldre i smøret, og tilsett deretter vann. Rør deigen godt sammen. Når deigen har fått en jevn og fast konsistens, dekkes den til og settes i kjøleskapet til avkjøling i minst 30 minutter.
-
3Rull ut deigen, og legg den i paiformen slik at kantene står litt over kanten på formen. Sett deigen til kjøling i ytterligere 30 minutter.
-
4Fjern overflødig deig fra kantene og legg i bakepapir, samt bakebønner eller ris for å holde deigen på plass under forhåndsstekingen. Stek paibunnen ved 180° C i 15 minutter.
-
5Fjern bakebønnene, og stek bunnen i ytterligere 5 minutter.
-
6Pisk egg og sukker godt sammen for å lage sitronkremen.
-
7Bland i sitronsaften og det revne sitronskallet, og tilsett til slutt fløten. Hell kremen i den forhåndsstekte paibunnen, og stek i ovn ved 130° C i 30-40 minutter. Sitronkremen skal ha glatt overflate og “skjelve” litt når den er ferdigstekt.
-
8Sett kaken til avkjøling i et par timer. Når paien er avkjølt, drysses sukker på toppen.
-
9Karamelliser sukkeret under grillen i ovnen eller med en gassbrenner. Server med en gang.
-
10Tip:
-
11Paiformens løse bunn gjør det enkelt å servere paier på en elegant måte. Løft bunnen med paien på ut av formen, og skyv paien forsiktig av bunnen over på et serveringsfat. Enklere kan det ikke bli.