
Skotske pannekaker, eller «drop scones» som de opprinnelig ble kalt, kan sammenlignes med de velkjente, amerikanske pannekakene. De er begge små og tykke, men skotske pannekaker er søtere i smaken, en smule fastere i deigen og har en sprø skorpe. Tradisjonelt spises de smurt med smør, men de er også perfekte som hovedelementet i en dessert med bakt frukt og/eller is til. I denne oppskriften får pannekakene selskap av ovnsbakte plommer med vanilje og krydder og er dryppet med sødmefull honning. Lekkert som dessert eller som et søtt innslag på brunsjbordet.
HOVEDINGREDIENSER
- Frukt
Ingredienser
SLIK GJØR DU
Ingredienser
- 400 g plommer
- 2 ss vann
- 1 vaniljestang
- 2 ss flytende honning til plommene
- 1 ss flytende honning til deigen + ekstra til anretning
- 1 stjerneanis
- 2 laurbærblad
- 175 g hvetemel
- 2 ts bakepulver
skallet av ½ appelsin
- 40 g rørsukker
en knivsodd salt
- 1 egg
- 1 dl melk
- 1 ss smør + ekstra til anretning
-
SLIK GJØR DU
-
1Varm opp ovnen til 200 °C
-
2Bakte plommer: Skjær plommene i to, fjern steinene og legg dem i et ildfast fat.
-
3Flekk vaniljestangen, skrap ut kornene og løs dem opp i en liten skål med 2 ss vann. Ha både vaniljevannet og de tomme vaniljestengene i fatet med plommer. Tilsett også honningen, stjerneanis og laurbærblad og vend alt rundt. Bak plommene i ovnen til de er møre, cirka 20 minutter.
-
4Pannekaker: Sikt mel og bakepulver i en skål. Tilsett appelsinskall, sukker og salt og bland sammen ingrediensene. Tilsett deretter egg, melk og honning, og pisk deigen jevn med en visp.
-
5Varm opp crepepannen på komfyren ved middels varme. Smelt smøret i denne, og vend det deretter i pannekakedeigen. Sett pannen tilbake på platen.
-
6Bruk en spiseskje til å fordele skjefuller av deig på pannen – én spiseskje utgjør én pannekake. Stek dem 1–2 minutter til du kan ane at kantene er gylne. Vend dem med en palettkniv, og stek dem dermed i 1–2 minutter på den andre siden. Legg dem til side på en tallerken og gjenta med resten av deigen.
-
7Når alle pannekakene er ferdige, serveres de med en god skjefull plommer og litt ekstra honning. Du kan også servere nøytral yoghurt eller is til.
Tips:
Skulle du ha rå deig til overs, kan den oppbevares i en tettsluttende beholder i kjøleskapet i opptil 2 dager.
