- Grønnsaker
Ingredienser
- 250 g flate og brede risnudler
- 250 g blokk med hard tofu
- 250 g brokkoli og nøytral olje til steking
- 2 spiseskjeer soyasaus eller tamarisaus
- 3 hvitløksfedd, skrelt og finhakket
- 2 cm stykke ingefær, skrelt og raspet
- 6 vårløk, tynt skåret
- 2 økologiske store egg (valgfritt)
- 100 g bønnespirer
- 4 spiseskjeer tamarind som puré
- 1 spiseskje vegetarisk fiskesaus
- 2 spiseskjeer riseddik
- 3 spiseskjeer lønnesirup
- 4 spiseskjeer lys soyasaus
- 100 g ovnsbakte peanøtter uten salt, grovhakket
- 2 røde chilli, finhakket
- 1 liten håndfull thailandsk basilikum, revet i strimler
- 1 liten håndfull mynteblader, revet i strimler
- 2 voksfrie sitroner
- en håndfull sprø sjalottløk
-
SLIK GJØR DU
-
1Stenk risnudlene i kaldt vann i minst 10 minutter til mykt.
-
2Legg tofuen mellom to lag med tørkerull på en tallerken eller ren overflate. Sett en liten tallerken på toppen og en krukke eller vekt på tallerkenen for å holde vekten nede. La tofuen stå sånn for å tørke ut i en halv time.
-
3Bland alle ingrediensene til sausen i en liten bolle med 4 spiseskjeer kaldt vann. Sett til side.
-
4Del brokkolien i buketter og skjær stilkene i tynne skiver, og hold dem fra hverandre.
-
5Skjær tofuen i 1 cm tykke biter, omtrent halve lengden av lillefingeren. Varm opp 3 spiseskjeer med olje i en stor non-stick stekepanne eller wok over middels varme, før du steker bitene med tofu i 6–8 minutter, og snur dem hvert minutt til de er gylne over det hele.
-
6Tilsett soyasaus og rør rundt i enda 30 sekunder (vær forsiktig her da sausen kan skille seg). Løft tofuen med en hullskje ut av pannen og på en tallerken. Hold varm i en varmeovn.
-
7Når den er ferdig avkjølt, tørker du ut av pannen med kjøkkenrull og tilsetter et par ekstra spiseskjeer olje. Varm opp over middels varme. Tilsett hvitløk og ingefær til pannen og kok i 2 minutter.
-
8Videre tilsetter du stilkene fra brokkoli, avsilte nudler og 6 spiseskjeer med vann og koker i 3–4 minutter til stilkene er møre og nudlene starter å koke og blir sprø.
-
9Sett til bukettene av brokkoli, saus og det meste av vårløken sammen med 2 ekstra spiseskjeer med vann. Rør rundt mens det koker i enda 3–4 minutter til nudlene er myke nok til servering.
-
10Hvis du bruker egg, dytter du nudlene til siden i woken og setter i litt mer olje, så eggene. Slå hull i eggeplommene og når de begynner å sette seg i bunnen, stek til eggerøre og bland inn i nudlene.
-
11Trekk pannen av varmen og løft inn bønnespirene før du øser og fordeler nudlene mellom fire varme Le Creuset skåler til pasta.
-
12Strø over peanøttene og resten av vårløken. Dryss over chilli, urter, sprø løk og sjalottløk.
-
13Klem saften ut av en lime, og server straks, med resten av limen til å klemme over.