- Grønnsaker
Ingredienser
- 700 g blomkål, skåret i buketter
- 250 g neper, skrellet og skåret i spiseklare stykker
- 450 g pastinakker, skrellet og skåret i tynne skiver (2–3)
- Olivenolje
- Salt
- 10 g timianstilker
- 1,5 l grønnsakbuljong
- 250 ml fløte
- 1 hvitløkshode, skåret i to
-
SLIK GJØR DU
-
1Forvarm ovnen til 180 °C / varmluft 160 °C / gassmerke 4.
-
2Legg blomkål og neper i et 35 cm rektangulært ildfast fat i rustfritt stål fra Le Creuset, og drypp godt med olivenolje, krydre med salt, fordel timianstilkene, og ta vare på stilkene til pynt. Dekk med tinnfolie, og stek i ovnen i 1 time. Fjern tinnfolien, og stek i ytterligere 30 minutter. Sørg for at grønnsakene er gjennomstekte uten å bli for brune.
-
3Skjær pastinakkene i tynne skiver med en grønnsaksskreller eller et mandolinjern. Varm opp den vegetabilske oljen i en dyp gryte, bruk et digitalt matlagingstermometer, og vent til temperaturen viser 160 °C. Stek deretter pastinakken i porsjoner til den er gyllenbrun. Ta dem opp av oljen med en hullskje, og la dem dryppe av på tørkepapir. Krydre med salt, og gjenta med de resterende pastinakkene. Hvis du ikke har et termometer, kan du dyppe skaftet av en treskje eller spisepinne i oljen. Hvis den bobler konstant, er oljen varm nok.
-
4Ha grønnsakene over i en stor gryte, og tilsett grønnsaksbuljong. Sett den på middels varme, og la den småkoke. Tilsett fløten, og sett litt til side for pynt. Ta suppen av varmen, og blend den i porsjoner mens den fortsatt er varm. Bland til den er helt jevn, og sikt den gjennom en fin sikt for å få en perfekt fløyelsmyk suppekonsistens. Pynt med fløte, sprø pastinakkchips, olivenolje og timian.