- Nøtter og kjerner
Ingredienser
- 3 store rødløk, skrelt
- 15 ml olivenolje
- 30 g sukker
- 45 ml hvitvinseddik
- 15 ml smør
- Smak til med havsalt og nykvernet svart pepper
- 400 g ferdiglaget butterdeig
- 6 hele stekte kastanjer, hakket
-
SLIK GJØR DU
-
1Skjær løken i 3 cm tykke stykker. Alternativt kan du bruke 4–6 små løk, halvert med røttene og toppene kuttet av.
-
2Hell olivenoljen i Le Creuset 25 cm Tatin-fat i støpejern, og legg det på middels varme. Legg løken med kuttet side ned i formen og karamelliser sakte i ca. 20 minutter mens du snur over halvveis. Fjern løken fra formen og plasser dem på én side. Ta retten ut av varmen og tørk den av med et kjøkkenhåndkle. Dryss sukker over bunnen i et jevnt lag og legg det tilbake på middels varme. Karamelliser sukkeret langsomt uten å røre det, for å unngå klumper. Når det begynner å bli gyllent, tilsetter du eddik og smør. Rør forsiktig med en plastspade. Slå av varmen. Tilsett løken og krydre med salt og sort pepper. La retten avkjøles helt. Sett ovnen på forvarme på 180 °C.
-
3I mellomtiden ruller du ut butterdeigen på en lett melet overflate og skjærer ut en 30 cm skive ved hjelp av en middagstallerken. Sett den tilbake i kjøleskapet til den er avkjølt i 20 minutter. Ikke hopp over dette trinnet. Ellers vil deigen ikke bli puffet og steke jevnt.
-
4Når deigen er avkjølt og løken er avkjølt, plasser deigrunden oppå løken og legg siden forsiktig inn som et lokk. Kna en liten kryssover i midten for å la dampen slippe ut, og stek i 40–45 minutter til deigen er gyllen og puffet.
-
5Ta Ta Tarte Tatin ut av ovnen og la det stå i 5 minutter. Dette sikrer at karamellen avkjøles og lar terten slippe naturlig ut fra retten. Ta en stor middagstallerken og legg den oppå retten. Bruk av grytevotter, siden retten fortsatt vil være varm, vend raskt og forsiktig over retten, og tarte Tatin skal frigjøres på tallerkenen. Hvis det fortsatt er løk i formen, ta dem ut med en skje og sett dem tilbake der det mangler noe i bakverket.
-
6Serveres varm med fersk timian og pannestekt villsopp og valgfri kremost med cashewnøtter.