Vridd pestobrød

VANSKELIGHET
Middels Middels
MATLAGING
Under 2 timer Under 2 timer
ANTALL PERSONER
8-10 8-10
Vridd pestobrød
Tilbered og server et lekkert, hjemmelaget pestobrød i et fargerikt steintøysfat for å sette litt farge på bordet og middagen. Lag ev. deigen i forveien og kjøp pestoen ferdiglaget for å spare tid.
HOVEDINGREDIENSER
  • Mel
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

Deig (til 2 brød):
  • 50 g gjær
  • 4 dl vann
  • 1 dl yoghurt naturell eller A38 %
  • 2 ts salt
  • 1 ts sukker
  • Ca. 900–1000 g hvetemel (du kan erstatte noe av melet med fullkorns- eller grahammel)
  • 1 egg til pensling
Pesto:
  • 1 bunt fersk basilikum
  • Ca. 25 g ferskrevet parmesan- eller granaost (etter smak)
  • 50 g pinjekjerner
  • 1 fedd hvitløk
  • Ca. 1 dl olivenolje
  • Eventuelt litt salt
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Løs opp gjæren i litt av vannet i en kjøkkenmaskin. Tilsett deretter resten av vannet, yoghurt naturell, salt og sukker og bland.
  • 2
    Tilsett ca. halvparten av melet og elt deigen godt i maskinen. Tilsett deretter mer mel, til deigen er fin og blank og slipper bollen.
  • 3
    La deigen heve i bollen under et kjøkkenhåndkle i ca. 1–2 timer ved romtemperatur.
  • 4
    I mellomtiden lager du pestoen. Skyll og tørk basilikumen. Riv osten.
  • 5
    Tilsett basilikum, pinjekjerner, ost, presset hvitløk og litt olivenolje i en blender og kjør til en jevn blanding.
  • 6
    Tilsett mer olivenolje til du får en passende konsistens. Smak på pestoen og tilsett ev. litt salt.
  • 7
    Når deigen er hevet, strør du litt mel på bordet og ruller ut deigen til et rektangel.
  • 8
    Fordel pestoen på deigen og pass på å smøre den helt ut til kantene.
  • 9
    Brett deigen én gang, slik at pestoen danner et lag i midten av deigplaten. Skjær deigen av på midten, slik at du har to mindre rektangler. Skjær deigen på midten igjen, men unngå å skjære helt gjennom; de to deigstykkene skal henge sammen. Vri deretter de to deigstykkene sammen ved vekselvis å legge den ene over den andre. Form den vridde deigen til et brød.
  • 10
    Smør en bakeform eller et fint ovnsfast fat, her brukes et ovnsfast fat på ca. 27 x 18 cm. Legg brødet i fatet, og gjenta for det andre brødet.
  • 11
    La brødene heve i ca. 1 time og pensle med et pisket egg.
  • 12
    Bak brødene i ovnen på 200 C i ca 30 minutter, til de får en fin, lysebrun farge og lyder hule når du banker på dem.
  • 13
    Server brødene varme. De kan serveres hele, da pestoen gjør at de er enkle å bryte ved bordet.
  • 14
    Tips:
  • 15
    I stedet for hjemmelaget pesto, kan du også bruke ca. 1–1 ½ dl god ferdiglaget pesto.