- Mel
Ingredienser
- 50 g gjær
- 4 dl vann
- 1 dl yoghurt naturell eller A38 %
- 2 ts salt
- 1 ts sukker
- Ca. 900–1000 g hvetemel (du kan erstatte noe av melet med fullkorns- eller grahammel)
- 1 egg til pensling
- 1 bunt fersk basilikum
- Ca. 25 g ferskrevet parmesan- eller granaost (etter smak)
- 50 g pinjekjerner
- 1 fedd hvitløk
- Ca. 1 dl olivenolje
- Eventuelt litt salt
-
SLIK GJØR DU
-
1Løs opp gjæren i litt av vannet i en kjøkkenmaskin. Tilsett deretter resten av vannet, yoghurt naturell, salt og sukker og bland.
-
2Tilsett ca. halvparten av melet og elt deigen godt i maskinen. Tilsett deretter mer mel, til deigen er fin og blank og slipper bollen.
-
3La deigen heve i bollen under et kjøkkenhåndkle i ca. 1–2 timer ved romtemperatur.
-
4I mellomtiden lager du pestoen. Skyll og tørk basilikumen. Riv osten.
-
5Tilsett basilikum, pinjekjerner, ost, presset hvitløk og litt olivenolje i en blender og kjør til en jevn blanding.
-
6Tilsett mer olivenolje til du får en passende konsistens. Smak på pestoen og tilsett ev. litt salt.
-
7Når deigen er hevet, strør du litt mel på bordet og ruller ut deigen til et rektangel.
-
8Fordel pestoen på deigen og pass på å smøre den helt ut til kantene.
-
9Brett deigen én gang, slik at pestoen danner et lag i midten av deigplaten. Skjær deigen av på midten, slik at du har to mindre rektangler. Skjær deigen på midten igjen, men unngå å skjære helt gjennom; de to deigstykkene skal henge sammen. Vri deretter de to deigstykkene sammen ved vekselvis å legge den ene over den andre. Form den vridde deigen til et brød.
-
10Smør en bakeform eller et fint ovnsfast fat, her brukes et ovnsfast fat på ca. 27 x 18 cm. Legg brødet i fatet, og gjenta for det andre brødet.
-
11La brødene heve i ca. 1 time og pensle med et pisket egg.
-
12Bak brødene i ovnen på 200 C i ca 30 minutter, til de får en fin, lysebrun farge og lyder hule når du banker på dem.
-
13Server brødene varme. De kan serveres hele, da pestoen gjør at de er enkle å bryte ved bordet.
-
14Tips:
-
15I stedet for hjemmelaget pesto, kan du også bruke ca. 1–1 ½ dl god ferdiglaget pesto.