- Grønnsaker
Ingredienser
- Litt olivenolje
- 2 kg poteter, forkokt i 15 minutter med skall
- 2 store purreløker (ca. 200 g), skåret i tynne skiver
- ½ lite salathode (ca. 100 g), skåret i grove skiver (valgfritt)
- 3 store fedd hvitløk, grovt hakket
- 8 kvaster timian, kun bladene
- 400 ml søtmelk
- 350 ml kremfløte 38%
- 500 g røkt eller hvit fisk, skåret i 3 cm store terninger
- Salat med en dressing av sitron og olivenolje som tilbehør
-
SLIK GJØR DU
-
1Forvarm ovnen til 200 °C.
-
2Plasser gryten på middels varme og hell i en god skvett olivenolje.
-
3Når gryten er varm, tilsettes purreløkskivene, salaten og en klype salt.
-
4Skru ned varmen og sett på lokk. Stek i 5 minutter under jevnlig omrøring, eller til purren blir lysere og begynner å bli myk.
-
5I mellomtiden skjærer du de forkokte potetene i 3–4 mm tykke skiver.
-
6Tilsett hvitløk og timianblader til purreløkene og stek videre i ett minutt til.
-
7Hell melk, fløte, fisk og poteter i en stor skål, tilsett purreblandingen og krydre med salt og pepper.
-
8Rør forsiktig sammen mens du passer på at potetene ikke går i stykker. Smak til med salt og pepper.
-
9Hell potetblandingen tilbake i gryten, fordel blandingen og legg den i ovnen uten lokk i 30–40 minutter, eller til retten har fått en gyllen farge på toppen.
-
10Sett den på bordet og server direkte fra gryten. Server en stor grønn salat som tilbehør.
-
11Kokkens notater:
-
12Bruk hele purreløken, også den grønne toppen! De tilfører en dybde til smaken, og du unngår å sløse med maten. Hvis du har en skinkerest, kan du tilsette opptil 100 g av den, samtidig med at du tilsetter hvitløk og timian.