Gratinerte poteter med røkt fisk

VANSKELIGHET
Middels Middels
MATLAGING
Under 2 timer Under 2 timer
ANTALL PERSONER
4-6 4-6
Gratinerte poteter med røkt fisk
Denne oppskriften er perfekt til en gjestemiddag i siste liten. Den har få ingredienser, og du har kanskje allerede noen av dem, f.eks. poteter, hvitløk og salat. Den rustfrie stålgryten Le Creuset 3-PLY er den perfekte gryten til denne oppgaven. Den romslige innsiden gir en stor overflate til tilberedning i ett lag og sikrer at potetene blir perfekt brunet på begge sider når de er i ovnen.
HOVEDINGREDIENSER
  • Grønnsaker
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

  • Litt olivenolje
  • 2 kg poteter, forkokt i 15 minutter med skall
  • 2 store purreløker (ca. 200 g), skåret i tynne skiver
  • ½ lite salathode (ca. 100 g), skåret i grove skiver (valgfritt)
  • 3 store fedd hvitløk, grovt hakket
  • 8 kvaster timian, kun bladene
  • 400 ml søtmelk
  • 350 ml kremfløte 38%
  • 500 g røkt eller hvit fisk, skåret i 3 cm store terninger
  • Salat med en dressing av sitron og olivenolje som tilbehør
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Forvarm ovnen til 200 °C.
  • 2
    Plasser gryten på middels varme og hell i en god skvett olivenolje.
  • 3
    Når gryten er varm, tilsettes purreløkskivene, salaten og en klype salt.
  • 4
    Skru ned varmen og sett på lokk. Stek i 5 minutter under jevnlig omrøring, eller til purren blir lysere og begynner å bli myk.
  • 5
    I mellomtiden skjærer du de forkokte potetene i 3–4 mm tykke skiver.
  • 6
    Tilsett hvitløk og timianblader til purreløkene og stek videre i ett minutt til.
  • 7
    Hell melk, fløte, fisk og poteter i en stor skål, tilsett purreblandingen og krydre med salt og pepper.
  • 8
    Rør forsiktig sammen mens du passer på at potetene ikke går i stykker. Smak til med salt og pepper.
  • 9
    Hell potetblandingen tilbake i gryten, fordel blandingen og legg den i ovnen uten lokk i 30–40 minutter, eller til retten har fått en gyllen farge på toppen.
  • 10
    Sett den på bordet og server direkte fra gryten. Server en stor grønn salat som tilbehør.
  • 11
    Kokkens notater:
  • 12
    Bruk hele purreløken, også den grønne toppen! De tilfører en dybde til smaken, og du unngår å sløse med maten. Hvis du har en skinkerest, kan du tilsette opptil 100 g av den, samtidig med at du tilsetter hvitløk og timian.