- Ris og korn
Ingredienser
- 800 g kyllinglårfilet
- 2 dl yoghurt naturell
- 1 ss finraspet hvitløk
- 1 ss finraspet ingefær
- 2 ts garam masala
- 1 ts gurkemeie
- 1 ts malt spisskummen
- ½ ts malt chili
- 1 ts salt
- 2 ss olje til steking
- 2 ss smør
- 1 løk
- 1 ½ ss finraspet hvitløk
- 1 ss finraspet ingefær
- 1 ½ ts garam masala
- 1 ½ ts malt spisskummen
- 1 ts malt koriander
- ½ ts kanel
- ½ - 1 ts malt chili (etter ønsket styrke)
- 1 boks hakkede tomater (400 g)
- 1 ss sukker
- 1 dl vann
- 3 dl fløte
- 1-2 ss smør
- ½ sitron, smak til
- salt, smak til
- 1 håndfull cashewnøtter, til servering
- 1 håndfull frisk koriander, til servering
- mangochutney, til servering
- 250 g basmatiris
- 3 ss smør
- ½ g safran
- 1 ½ ts halvsalt
- 4 ½ dl vann
- 350 g hvetemel + ekstra til utkjevling
- 1 ss havsalt
- 1 ts bakepulver
- 3 dd olivenolje + til pensling
- 2 ½ dl yoghurt naturell
- 1 ss flytende honning
-
SLIK GJØR DU
-
1Marinade:
-
2Del kyllinglårfiletene i mindre biter, ca 4-5 cm. Bland yoghurten med finraspet hvitløk og ingefær, og resten av krydderne til marinaden. Legg kyllingen i marinaden og bland godt. Mariner minst en time, men gjerne over natta (i kjøleskap)!
-
3Saus:
-
4Varm smør i en stor jerngryte ved medium varme. La smøret brunes såvidt. Skjær løk i halvmåner. Surr løken i smøret et par minutter, til den er myk og blank. Tilsett hvitløk og ingefær. Surr videre 1-2 minutter.
-
5Tilsett alle de tørre krydderne. Bland godt sammen. Tilsett så hakkede tomater, sukker og vann. La det småputre 10 minutter. Øs alt over i en foodprocessor/blender, eller bruk en stavmikser. Bland sammen til en jevn saus. Tilsett fløten og kjør sammen. Sett sausen til side.
-
6I samme gryte tilsetter du en liten skvett olje. Stek litt og litt av kyllingen av gangen. Det gjør ikke noe om marinaden svir seg litt. Når du har stekt all kyllingen har du resten av marinaden oppi gryta, sammen med sausen.
-
7Gi det et forsiktig oppkok, skru ned temperaturen og sett på lokk. La det småputre 30 - 45 minutter.
-
8Mens det småkoker, lager du safranrisen og myke flatbrød.
-
9Når sausen har kokt inn, smaker du til retten med litt sitronsaft og eventuelt salt. Tilsett en god klatt smør og la det smelte inn i sausen. Topp med litt ekstra yoghurt, hakkede cashewnøtter og frisk koriander. Server med safranris, myke flatbrød og mangochutney.
-
10Safranris:
-
11Skyll risen flere ganger under rennende kaldt vann til vannet er helt klart. Finn frem en medium stor kjele med lokk. Smelt smøret på middels til lav varme. Ha i safranen, og fres i 1–2 minutter i smøret.
-
12Ha risen, vannet og saltet i kjelen. Legg på lokket, og gi det et oppkok.
-
13Skru ned varmen til 1-2. La risen småputre i nøyaktig 12 minutter.
-
14Trekk av varmen, og la risen stå helt urørt med lokket på i 15–20 minutter. Rør rundt i risen med en gaffel.
-
15Myke flatbrød:
-
16Bland sammen mel, havsalt og bakepulveret i en stor bakebolle. Tilsett olivenolje, yoghurt og honning. Rør sammen med en sleiv eller slikkepott.
-
17Dryss litt mel på en kjøkkenbenk, og vipp deigen ut av bollen. Elt deigen for hånd i 5 minutter, eller til den er smidig og fin. Del den i fire, og la dem hvile i 15–20 minutter under et kjøkkenhåndkle.
-
18Kjevle ut til cirka ½ cm tykke flate brød. Pensle dem med olivenolje på begge sider.
-
19Stek flatbrødene på middels til høy varme i en jernpanne. De skal bli gyllenbrune og få fin stekeskorpe på begge sider, ca 3-4 minutter.