
HOVEDINGREDIENSER
- Grønnsaker
Ingredienser
SLIK GJØR DU
Ingredienser
- 1 ss smør til å tilberede retten
- 1,5 kg poteter
- 3 ts salt (fordeles underveis)
- 1 ss olivenolje
- 1 ss trøffelolje, pluss litt mer til å drysse over
- 2 gule løk, skåret i skiver
- 1,2 dl kyllingbuljong
- 3,6 dl fløte
- 1 bunt timian, spar noen kvister til pynt
- 2 laurbærblad
- 345 g raspet Gruyere-ost
- 0,6 dl creme fraiche
- Salt og pepper, etter smak
- Hakket gressløk og timianblader for pynt
- Flak av havsalt til slutt
-
SLIK GJØR DU
-
1Forvarm ovnen til 200 grader. Klargjør en sautegryte med smør eller stekespray. Skjær potetene i ca. 3 mm tykke skiver med en skarp kniv eller et mandolinjern. Legg potetskivene i litt overlappende sirkler i bunnen av pannen, tilsett 1⁄4 ts salt i hvert lag før du begynner på neste lag.
-
2Tilsett olivenolje og trøffelolje på middels varme i en middels stor gryte. Tilsett løk og 1 ts salt, og kok til den er gyllenbrun og karamellisert, ca. 20-30 minutter. Tilsett kyllingbuljong for å deglasere pannen, og tilsett deretter fløten, timian og laurbærbladene. La blandingen småkoke, og kok til den tykner noe, ca. 5-6 minutter. Fjern timianen og laurbærbladene, og rør inn 2/3 av Gruyere-osten, rør til den er jevn og smeltet helt inn Ta blandingen av varmen og la den avkjøles litt. Rør inn creme fraiche og smak til med salt og pepper.
-
3Hell fløteblandingen over potetene og strø den resterende mengden Gruyere-ost på toppen. Smak til med salt og pepper og dander karamellisert løk jevnt over. Stek til toppen er gyllenbrun og retten er mør i midten når du stikker en kniv inn i potetene etter omtrent 45 minutter til en time. La gratengen avkjøles i ca. 15 minutter før servering. Pynt med timianblader, gressløk og havsalt og dryss over med mer trøffelolje for ekstra smak.