Potetgrateng med trøffel

VANSKELIGHET
Enkel Enkel
FORBEREDELSESTID
Under 2 timer Under 2 timer
MATLAGING
Under 2 timer Under 2 timer
ANTALL PERSONER
6-8 6-8
Potetgrateng med trøffel
HOVEDINGREDIENSER
  • Grønnsaker
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

  • 1 ss smør til å tilberede retten
  • 1,5 kg poteter
  • 3 ts salt (fordeles underveis)
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ss trøffelolje, pluss litt mer til å drysse over
  • 2 gule løk, skåret i skiver
  • 1,2 dl kyllingbuljong
  • 3,6 dl fløte
  • 1 bunt timian, spar noen kvister til pynt
  • 2 laurbærblad
  • 345 g raspet Gruyere-ost
  • 0,6 dl creme fraiche
  • Salt og pepper, etter smak
  • Hakket gressløk og timianblader for pynt
  • Flak av havsalt til slutt
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Forvarm ovnen til 200 grader. Klargjør en sautegryte med smør eller stekespray. Skjær potetene i ca. 3 mm tykke skiver med en skarp kniv eller et mandolinjern. Legg potetskivene i litt overlappende sirkler i bunnen av pannen, tilsett 1⁄4 ts salt i hvert lag før du begynner på neste lag.
  • 2
    Tilsett olivenolje og trøffelolje på middels varme i en middels stor gryte. Tilsett løk og 1 ts salt, og kok til den er gyllenbrun og karamellisert, ca. 20-30 minutter. Tilsett kyllingbuljong for å deglasere pannen, og tilsett deretter fløten, timian og laurbærbladene. La blandingen småkoke, og kok til den tykner noe, ca. 5-6 minutter. Fjern timianen og laurbærbladene, og rør inn 2/3 av Gruyere-osten, rør til den er jevn og smeltet helt inn Ta blandingen av varmen og la den avkjøles litt. Rør inn creme fraiche og smak til med salt og pepper.
  • 3
    Hell fløteblandingen over potetene og strø den resterende mengden Gruyere-ost på toppen. Smak til med salt og pepper og dander karamellisert løk jevnt over. Stek til toppen er gyllenbrun og retten er mør i midten når du stikker en kniv inn i potetene etter omtrent 45 minutter til en time. La gratengen avkjøles i ca. 15 minutter før servering. Pynt med timianblader, gressløk og havsalt og dryss over med mer trøffelolje for ekstra smak.