Riskrem med mandler og appelsinsaus

VANSKELIGHET
Avansert Avansert
MATLAGING
Over 2 timer Over 2 timer
ANTALL PERSONER
6-8 6-8
Riskrem med mandler og appelsinsaus
Denne oppskriften er veldig tradisjonell når det gjelder risalamanden. Men som en liten vri, har jeg laget en annerledes saus til, nemlig en appelsinsaus. Dette gir nytt liv til desserten, og en helt annen smak. Oppskriften er utviklet i samarbeid med Camille Maja.
HOVEDINGREDIENSER
  • Ris og korn
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

Riskrem:
  • én porsjon risgrøt
  • 1/2 liter fløte
  • 1–2 vaniljestenger
  • 250 g skåldede mandler
  • ev. melis for ekstra søtsmak
Appelsinsaus:
  • 5 dl appelsinjuice (ca. et nett appelsiner)
  • 1,5–2 dl sukker
  • 1 vaniljestang
  • 2 stjerneanis
  • litt presset sitronsaft
  • 1–2 appelsiner i båter
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Riskrem:
  • 2
    Du starter faktisk dagen før, med å lage risgrøt. Du kan også lage den samme dag, men det smaker best når grøten har stått litt
  • 3
    Kok opp 1 liter vann, og dekk mandlene med vann (ca 3 dl). Etter 2 minutter heller du av vannet og skyller mandlene med kaldt vann. Gjenta prosessen en gang til slik at det er enkelt å få av skinnet
  • 4
    Hakk de skåldede mandlene. Jeg hakker dem alltid litt ujevnt, siden jeg liker at det er litt bit i riskremen. Husk å sette til side en fin, hel mandel som skal røres inn i riskremen til slutt, slik at noen kan vinne mandelgaven
  • 5
    Pisk fløten til luftig krem og vend den inn i grøten
  • 6
    Bruk frø fra 1–2 vaniljestenger (smak til med frø fra én stang om gangen), og bland frøene med 1 ss sukker
  • 7
    Tilsett vanilje og bland godt sammen
  • 8
    Smak til med ekstra vanilje eller melis, etter smak og behag. En risalamande skal ikke være altfor søt. Husk at både pisket krem, mandler og vanilje gir søtsmak, så vent helt til slutt med å justere søtsmaken. Hvis du vil tilsette litt mer søtsmak, bør du bruke melis istedenfor sukker. Sukker løser seg ikke helt opp og vil derfor knase. Dette unngår du ved bruk av melis
  • 9
    Appelsinsaus:
  • 10
    Press appelsiner til du har 5 dl juice Hell juicen i en liten kasserolle
  • 11
    Tilsett sukker, frøene fra én vaniljestang, den tomme vaniljebelgen og stjeneanis
  • 12
    Slå på platen og la det småkoke i ca 10 minutter. Smak til med mer sukker, vanilje og sitron
  • 13
    Når sausen har ønsket smak og konsistens, siler du den gjennom en sikt
  • 14
    Del 1–2 appelsiner i båter, og legg disse i sausen
  • 15
    Server sammen med risalamanden