- Ris og korn
Ingredienser
- én porsjon risgrøt
- 1/2 liter fløte
- 1–2 vaniljestenger
- 250 g skåldede mandler
- ev. melis for ekstra søtsmak
- 5 dl appelsinjuice (ca. et nett appelsiner)
- 1,5–2 dl sukker
- 1 vaniljestang
- 2 stjerneanis
- litt presset sitronsaft
- 1–2 appelsiner i båter
-
SLIK GJØR DU
-
1Riskrem:
-
2Du starter faktisk dagen før, med å lage risgrøt. Du kan også lage den samme dag, men det smaker best når grøten har stått litt
-
3Kok opp 1 liter vann, og dekk mandlene med vann (ca 3 dl). Etter 2 minutter heller du av vannet og skyller mandlene med kaldt vann. Gjenta prosessen en gang til slik at det er enkelt å få av skinnet
-
4Hakk de skåldede mandlene. Jeg hakker dem alltid litt ujevnt, siden jeg liker at det er litt bit i riskremen. Husk å sette til side en fin, hel mandel som skal røres inn i riskremen til slutt, slik at noen kan vinne mandelgaven
-
5Pisk fløten til luftig krem og vend den inn i grøten
-
6Bruk frø fra 1–2 vaniljestenger (smak til med frø fra én stang om gangen), og bland frøene med 1 ss sukker
-
7Tilsett vanilje og bland godt sammen
-
8Smak til med ekstra vanilje eller melis, etter smak og behag. En risalamande skal ikke være altfor søt. Husk at både pisket krem, mandler og vanilje gir søtsmak, så vent helt til slutt med å justere søtsmaken. Hvis du vil tilsette litt mer søtsmak, bør du bruke melis istedenfor sukker. Sukker løser seg ikke helt opp og vil derfor knase. Dette unngår du ved bruk av melis
-
9Appelsinsaus:
-
10Press appelsiner til du har 5 dl juice Hell juicen i en liten kasserolle
-
11Tilsett sukker, frøene fra én vaniljestang, den tomme vaniljebelgen og stjeneanis
-
12Slå på platen og la det småkoke i ca 10 minutter. Smak til med mer sukker, vanilje og sitron
-
13Når sausen har ønsket smak og konsistens, siler du den gjennom en sikt
-
14Del 1–2 appelsiner i båter, og legg disse i sausen
-
15Server sammen med risalamanden