- Mel
Ingredienser
- 120 g rosiner
- 1,5 dl lunkent vann
- 10 g tørrgjær
- 100 g sukker
- 1 ts vaniljeekstrakt
- Skallet av 1 sitron, finrevet
- Skallet av 1 appelsin, finrevet
- 500 g hvetemel
- 2 egg
- 2 eggeplommer
- 100 g usaltet smør, mykt + ekstra til folding og smøring
- 5 g fint salt
- 100 g kandisert appelsin (fås i velassorterte supermarkeder eller kan lages selv)
- 1 eggehvite
- 40 g mandelmel
- 10 g maismel
- 100 g sukker
- 2 ss melis (til dryss)
- 1 ss sukker (til dryss)
- 15 g skåldede mandler
-
SLIK GJØR DU
-
1Legg rosinene i bløt i en skål med 0,5 dl av det lunkne vannet i 30 minutter.
-
2Lag deigen: Hell resten av det lunkne vannet i en annen skål og løs opp tørrgjæren i denne. Tilsett deretter sukker, vaniljeekstrakt og skallet fra sitron og appelsin.
-
3Tilsett melet og elt sammen deigen – gjerne i en kjøkkenmaskin på lav hastighet. Når deigen er i ferd med å bli ensartet, tilsetter du både egg og eggeplommer, og deigen eltes på nytt til den har en ensartet konsistens.
-
4Deretter tilsetter du skjefuller av det myke smøret, litt etter litt. Sørg for at smøret er helt innarbeidet i deigen før du tilsetter mer.
-
5Øk hastigheten på kjøkkenmaskinen til middels, og elt deigen i 15 minutter. Deretter tilsetter du salt, oppbløtte rosiner (ikke tilsett vannet) og kandisert appelsin. Elt videre til du har en glatt og smidig deig. Hell deigen ut på et meldrysset bord, og la den hvile i 20 minutter.
-
6Nå folder du deigen: Fordel litt mykt smør på hendene. Trekk og fold de ytre kantene på deigen inn mot midten – start på toppen og gjør bevegelsen hele veien rundt, gjerne et par ganger. Vend deigen rundt slik at skjøtene vender ned mot bordet. Nå er deigen spent opp.
-
7Legg deigen i en skål smurt med smør, og dekk skålen med plastfolie. La deigen heve på et lunt sted i ca. 2 timer. Deigen skal ha doblet seg i størrelse.
-
8Vend deigen ut på et melet bord, og spenn den opp på samme måte som før, til du har en glatt og stram kule. Smør en støpejernsgryte på 20 cm med mykt smør, og legg deigen i denne med skjøten nedover. Dekk gryten med plastfolie, og la deigen heve på nytt. Den skal ha vokst til 2 cm fra kanten av gryten – det tar mellom 1 og 2 timer, alt etter temperaturen i rommet.
-
9Imens lager du glasuren: Ha eggehvite, mandelmel, maismel og sukker i en skål og pisk det godt sammen med en visp.
-
10Varm opp ovnen til 180 °C (vanl.)
-
11Når deigen er hevet til den størrelsen du ønsker, pensler du den forsiktig med glasuren. Pass på at glasur ikke kommer på kanten av gryten, da dette vil forhindre panettonen i å heve i ovnen. Fordel de skåldede mandlene på toppen av deigen, og dryss med sukker og melis.
-
12Bak panettonen i 45–50 minutter (uten lokk). Sjekk om den er gjennombakt med en kjøttnål.
-
13La panettonen kjøle av i gryten før du forsiktig vender den ut. Det kan være lurt å løsne kantene med en skarp kniv først.