- Mel
Ingredienser
- 6 dl vann
- 5 g gjær (tilsvarer størrelsen på en stor ert)
- 1 ss salt
- 2 ss honning
- 625 g hvetemel (hvis du vil ha et grovere brød, kan du erstatte noe av hvetemelet med grovhvete)
- Valgfritt: Strø 1 dl kjerner (f.eks. pinje-, solsikke- eller gresskarkjerne) over bunnen av gryten før steking
-
SLIK GJØR DU
-
1Rør gjær og vann sammen.
-
2Tilsett salt, honning og mel og rør godt. Du kan tilsette pinje- og gresskarkjerner, rosiner eller krydder etter smak. Husk at deigen skal være jevn og ganske klissete. Sett deigen til heving i kjøleskapet over natten, eller i minst 12 timer.
-
3Etter heving vender du deigen 3-4 ganger med en gryteskje. Sett deretter deigen til heving ved romtemperatur i et par timer til.
-
4Sett støpejernsgryten på en rist i ovnen og hev temperaturen til 250 °C. La gryten stå i den oppvarmede ovnen i minst 20 minutter før deigen helles i pannen. Dette gjør at brødet slipper gryten lett når det er bakt. Hvis du velger å tilsette frø eller kjerner, kan du drysse disse over bunnen av gryten før deigen helles i.
-
5Hell den jevne deigen direkte fra bollen og ned i den rykende varme gryten. Stek først brødet i ovnen i 30 minutter med lokket på. Ta av lokket, senk temperaturen til 210 °C og stek brødet i ytterligere 15 minutter.
-
6La brød hvile i minst 30 minutter før du skjærer skiver av det. Da henger ikke brødet fast på kniven.