Verdens beste brød

VANSKELIGHET
Middels Middels
MATLAGING
Under 2 timer Under 2 timer
ANTALL PERSONER
4-6 4-6
Verdens beste brød
Verdens beste brød bør stekes i en støpejernsgryte, slik at brødet blir så saftig som mulig og får en deilig, sprø skorpe. Brødoppskriften er dessuten eltefri og svært enkel å få til. Denne oppskriften er beregnet på en 24 cm-gryte på 4,2 l, så hvis du bruker en annen grytestørrelse, bør du skalere steketiden på grytebrødet opp eller ned en smule.
HOVEDINGREDIENSER
  • Mel
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

  • 6 dl vann
  • 5 g gjær (tilsvarer størrelsen på en stor ert)
  • 1 ss salt
  • 2 ss honning
  • 625 g hvetemel (hvis du vil ha et grovere brød, kan du erstatte noe av hvetemelet med grovhvete)
  • Valgfritt: Strø 1 dl kjerner (f.eks. pinje-, solsikke- eller gresskarkjerne) over bunnen av gryten før steking
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Rør gjær og vann sammen.
  • 2
    Tilsett salt, honning og mel og rør godt. Du kan tilsette pinje- og gresskarkjerner, rosiner eller krydder etter smak. Husk at deigen skal være jevn og ganske klissete. Sett deigen til heving i kjøleskapet over natten, eller i minst 12 timer.
  • 3
    Etter heving vender du deigen 3-4 ganger med en gryteskje. Sett deretter deigen til heving ved romtemperatur i et par timer til.
  • 4
    Sett støpejernsgryten på en rist i ovnen og hev temperaturen til 250 °C. La gryten stå i den oppvarmede ovnen i minst 20 minutter før deigen helles i pannen. Dette gjør at brødet slipper gryten lett når det er bakt. Hvis du velger å tilsette frø eller kjerner, kan du drysse disse over bunnen av gryten før deigen helles i.
  • 5
    Hell den jevne deigen direkte fra bollen og ned i den rykende varme gryten. Stek først brødet i ovnen i 30 minutter med lokket på. Ta av lokket, senk temperaturen til 210 °C og stek brødet i ytterligere 15 minutter.
  • 6
    La brød hvile i minst 30 minutter før du skjærer skiver av det. Da henger ikke brødet fast på kniven.