
Hva er hyggeligere enn å samles med venner og familie rundt en velsmakende ostefondy? Ostefondy ble egentlig oppfunnet av bønder som samlet osterester og berme (bunnfall fra vin) for å få et mettende måltid, men retten har senere utviklet seg til en elegant rett der man oftest bruker raffinerte oster. Her får du oppskriften på klassisk ostefondy – akkurat slik franskmennene elsker den. Fun fact: Når du spiser ostefondy i Frankrike, må du passe på at du ikke mister brødbiten din ned i gryten. Den personen som mister brødet sitt, må nemlig betale for den neste flasken med vin.
HOVEDINGREDIENSER
- Ost
Ingredienser
SLIK GJØR DU
Ingredienser
- 1 fedd hvitløk, delt i to
- 3 dl hvitvin
- 500 g gruyère eller emmentaler, grovt revet
- ¼ dl vodka eller kirsch
- 1 ss maisstivelse
- Revet muskatnøtt, etter smak
- Salt og pepper
- Brød, skåret i spiseklare stykker
-
SLIK GJØR DU
-
1Gni innsiden av fondygryten med de halve hvitløksfeddene. Det vil gi en mild smak til osten uten å overdøve den
-
2Hell vin i fondygryten og kok opp over middels varme.
-
3Reduser til lav varme og tilsett en liten håndfull ost. Rør konstant til osten er smeltet og fondyen er jevn. Fortsett på samme måte til all osten er tilsatt og smeltet. Hvis du har i for mye ost på én gang, vil det gjøre fondyen klumpete
-
4Pisk alkohol og maisstivelse sammen i en liten skål til det er ensartet. Hell det i gryten og rør til fondyen er tykk og kremet. Smak til med muskat, salt og pepper
-
5Sett fondygryten på stativet og juster flammen slik at osten kun får svak varme. Svak varme er nok for å holde osten jevn og varm
-
6Server med brød i spiseklare stykker