- Brød og korn
Ingredienser
- 3 dl melk
- 25 g gjær
- 4 eggeplommer
- 1 ss rørsukker
- Korn av 1 vaniljestang
- 1 ts støtt kardemomme
- Revet skall av ½ ubehandlet sitron
- 250 g hvetemel
- 1 knivsodd salt
- 4 piskede eggehviter
- 80 g smeltet smør + litt å steke
-
SLIK GJØR DU
-
1Varm melken til den er lunken, og bland inn gjæren til den er oppløst
-
2Pisk sukker, vanilje, kardemomme, sitronskall og eggeplommer luftig til sukkeret er oppløst
-
3Bland melken i blandingen og tilsett litt mel av gangen til deigen er ensartet og uten klumper
-
4Smelt smøret og la det kjøle seg ned før du heller det i deigen
-
5Pisk eggehvitene helt stive, og vend først halvparten av dem i deigen med en slikkepott uten å slå ut for mye av luften. Vend deretter de resterende stivpiskede eggehvitene i deigen Sett deigen til heving et lunt sted i ca. 1,5 time. Deigen skal heve seg og skumme
-
6Varm pannen langsomt opp ved middels varme i ca. 3–5 minutter
-
7Når munkepannen er varm, har du en liten klatt smør i hvert hull. Bruk en suppeskje/sauseskje eller en liten kanne til å fordele munkedeigen i hvert hull. Vær oppmerksom på at deigen hever seg, så ikke ha i for mye
-
8Når den ytterste kanten av munkene er bakt og midten fortsatt er flytende og boblende, tilsettes ev. epleterninger, sviskemos eller annet (se forslag nedenfor)
-
9Deretter vender du munkene hele veien rundt med en strikkepinne eller en gaffel med like tenner
-
10Munkene skal bake i ca. 4 min vendt ned til overflaten er sprø og det innvendige er luftig og gjennombakt
-
11Forslag til variasjoner:
-
12Munker med sviskemos: Hell kokende vann over 200 g svisker uten stein, og la dem trekke til stuetemperatur. Hell fra litt av vannet og tilsett 30 g rørsukker, saft og skall fra 1 ubehandlet sitron, og la det koke inn i en gryte i ca. 1 time til sviskene blir til mos.
-
13Munker med eplebiter: Skjær epler med skallet på i små terninger og vend dem ev. i kanel
-
14Munker med sjokolade i midten: Skjær mørk sjokolade i små biter