Munker

VANSKELIGHET
Middels Middels
MATLAGING
Under 1 time Under 1 time
ANTALL PERSONER
8-10 8-10
Munker
Denne tradisjonelle oppskriften gir gode, smakfulle og luftige munker som kan varieres i det uendelige. Munker serveres vanligvis med melis og syltetøy.
HOVEDINGREDIENSER
  • Brød og korn
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

Ca. 30 stk.
  • 3 dl melk
  • 25 g gjær
  • 4 eggeplommer
  • 1 ss rørsukker
  • Korn av 1 vaniljestang
  • 1 ts støtt kardemomme
  • Revet skall av ½ ubehandlet sitron
  • 250 g hvetemel
  • 1 knivsodd salt
  • 4 piskede eggehviter
  • 80 g smeltet smør + litt å steke
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Varm melken til den er lunken, og bland inn gjæren til den er oppløst
  • 2
    Pisk sukker, vanilje, kardemomme, sitronskall og eggeplommer luftig til sukkeret er oppløst
  • 3
    Bland melken i blandingen og tilsett litt mel av gangen til deigen er ensartet og uten klumper
  • 4
    Smelt smøret og la det kjøle seg ned før du heller det i deigen
  • 5
    Pisk eggehvitene helt stive, og vend først halvparten av dem i deigen med en slikkepott uten å slå ut for mye av luften. Vend deretter de resterende stivpiskede eggehvitene i deigen Sett deigen til heving et lunt sted i ca. 1,5 time. Deigen skal heve seg og skumme
  • 6
    Varm pannen langsomt opp ved middels varme i ca. 3–5 minutter
  • 7
    Når munkepannen er varm, har du en liten klatt smør i hvert hull. Bruk en suppeskje/sauseskje eller en liten kanne til å fordele munkedeigen i hvert hull. Vær oppmerksom på at deigen hever seg, så ikke ha i for mye
  • 8
    Når den ytterste kanten av munkene er bakt og midten fortsatt er flytende og boblende, tilsettes ev. epleterninger, sviskemos eller annet (se forslag nedenfor)
  • 9
    Deretter vender du munkene hele veien rundt med en strikkepinne eller en gaffel med like tenner
  • 10
    Munkene skal bake i ca. 4 min vendt ned til overflaten er sprø og det innvendige er luftig og gjennombakt
  • 11
    Forslag til variasjoner:
  • 12
    Munker med sviskemos: Hell kokende vann over 200 g svisker uten stein, og la dem trekke til stuetemperatur. Hell fra litt av vannet og tilsett 30 g rørsukker, saft og skall fra 1 ubehandlet sitron, og la det koke inn i en gryte i ca. 1 time til sviskene blir til mos.
  • 13
    Munker med eplebiter: Skjær epler med skallet på i små terninger og vend dem ev. i kanel
  • 14
    Munker med sjokolade i midten: Skjær mørk sjokolade i små biter