- Kjøtt
Ingredienser
- 1200 g røkt pinnekjøtt (300 g per person)
- 2 lammepølser (en halv per person)
- 800–1000 g små poteter
- 1 liter vann
- 2 gulrøtter, skåret i terninger
- 2 selleristenger, skåret i terninger
- 2 løk, skåret i terninger
- 5 hvitløksfedd, knust
- 4 laurbærblader
- Aromatiske urter
- 1 stor kålrot (ca. 1 kg)
- 200 g gulrøtter
- 1/3 muskat, finrevet
- 50–100 g smør
- 20 g fint havsalt etter smak
-
SLIK GJØR DU
-
1Begynn med å vanne ut kjøttet i 24–36 timer og bytt vann minst 3 ganger.
-
2Grønnsakskraften: Legg alle ingrediensene i en stor gryte, la dem småkoke i en time og sil ut kraften. Dette kan gjøres noen dager i forveien og oppbevares i kjøleskapet.
-
3På dagen: Legg poteter i gryten (poteter brukes i stedet for pinner; ved å koke potetene i grønnsaks- og kjøttkraft får man en virkelig god smak), deretter legger du kjøttet oppå og tilsetter grønnsakskraft slik at det dekker potetene. Kok det i ca. 2 timer. Når det er 20 minutter igjen av koketiden for kjøttet, tilsetter du lammepølser i stykker.
-
4Kålrotstappen: Skrell kålroten og gulrøttene og skjær dem i terninger. La det koke i usaltet vann i til det er helt mørt (ca. 60 min). Sil vekk vannet og mos stappen godt, tilsett smør, krydre etter smak med revet muskat og havsalt. Hold stappen varm under lokk til pinnekjøttet skal serveres.
-
5Brune kjøttet: Klapp kjøttet helt tørt med et håndkle – dette er viktig for å få en god stekeskorpe. Stek i en stekepanne i 1 minutt på hver side (som en biff) eller i ovnen i 5 minutter på 210 grader.
-
6Server pinnekjøttet med pølser, poteter og kålrotstappe.