Pinnekjøtt med kålrotstappe

VANSKELIGHET
Avansert Avansert
FORBEREDELSESTID
Over 2 timer Over 2 timer
MATLAGING
Over 2 timer Over 2 timer
ANTALL PERSONER
4-6 4-6
Pinnekjøtt med kålrotstappe
Pinnekjøtt med kålrotstappe er en julemiddag man ikke kommer utenom.
HOVEDINGREDIENSER
  • Kjøtt
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

  • 1200 g røkt pinnekjøtt (300 g per person)
  • 2 lammepølser (en halv per person)
  • 800–1000 g små poteter
Grønnsakskraft
  • 1 liter vann
  • 2 gulrøtter, skåret i terninger
  • 2 selleristenger, skåret i terninger
  • 2 løk, skåret i terninger
  • 5 hvitløksfedd, knust
  • 4 laurbærblader
  • Aromatiske urter
Kålrotstappe
  • 1 stor kålrot (ca. 1 kg)
  • 200 g gulrøtter
  • 1/3 muskat, finrevet
  • 50–100 g smør
  • 20 g fint havsalt etter smak
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Begynn med å vanne ut kjøttet i 24–36 timer og bytt vann minst 3 ganger.
  • 2
    Grønnsakskraften: Legg alle ingrediensene i en stor gryte, la dem småkoke i en time og sil ut kraften. Dette kan gjøres noen dager i forveien og oppbevares i kjøleskapet.
  • 3
    På dagen: Legg poteter i gryten (poteter brukes i stedet for pinner; ved å koke potetene i grønnsaks- og kjøttkraft får man en virkelig god smak), deretter legger du kjøttet oppå og tilsetter grønnsakskraft slik at det dekker potetene. Kok det i ca. 2 timer. Når det er 20 minutter igjen av koketiden for kjøttet, tilsetter du lammepølser i stykker.
  • 4
    Kålrotstappen: Skrell kålroten og gulrøttene og skjær dem i terninger. La det koke i usaltet vann i til det er helt mørt (ca. 60 min). Sil vekk vannet og mos stappen godt, tilsett smør, krydre etter smak med revet muskat og havsalt. Hold stappen varm under lokk til pinnekjøttet skal serveres.
  • 5
    Brune kjøttet: Klapp kjøttet helt tørt med et håndkle – dette er viktig for å få en god stekeskorpe. Stek i en stekepanne i 1 minutt på hver side (som en biff) eller i ovnen i 5 minutter på 210 grader.
  • 6
    Server pinnekjøttet med pølser, poteter og kålrotstappe.