- Sjokolade
Ingredienser
- 200 ml melk
- 50 g smør
- 60 ml honning
- 60 ml appelsinsaft
- Ytre skall fra 2 appelsiner
- 400 g siktet hvetemel
- 7,5 ml kanel
- 5 ml salt
- 10 g (15 ml) tørrgjær
- Olje til pensling
- 50 g mørk sjokolade, finhakket
- 45 ml fløte
- Ytre skall fra 1 appelsin
- 30 ml demerarasukker eller mykt, brunt sukker
- 5 ml kardemomme
- 40 ml honning til glasering
- 95 g melis
- 20 ml appelsinsaft
- 20 g pekannøtter
-
SLIK GJØR DU
-
1Til deigen:
-
2Ha melk og smør i en liten kasserolle og sett på lav varme til det småkoker. Visp inn honning, appelsinsaft og ytre skall fra appelsin før du heller det ut i en større bolle. Kjenn på varmen med en finger – det skal bare være litt varmere enn huden. Er det for varmt, lar du det stå til avkjøling i noen minutter.
-
3Sikt mel, kanel og salt sammen og dryss inn tørket gjær.
-
4Når melken er riktig temperert, heller du den over i kjøkkenmaskin og tilsetter 1 kopp mel. Videre har du i mel, 1/2 kopp av gangen, og blander godt mellom hver gang. Bruk deigkroken og elt deigen til den blir jevn, tøyelig og glatt.
-
5Sett deigen i en ren, smurt bolle. Litt olje pensles over deigen før du dekker til med et fuktig kjøkkenhåndkle og setter til heving på et lunt sted i omtrent 1 time, eller til deigen er doblet. Deigen hever seg også svært fint i kjøleskapet over natten.
-
6Så fort deigen er hevet, dytter du den forsiktig ned og elter den ut på en overflate drysset med mel. Rull ut deigen til omtrent 1 cm tykkelse, mens du lager en stor avlang firkant.
-
7Til fyllet:
-
8Legg sjokolade, fløte og det ytre skallet fra appelsin i en varmesikker bolle. Settes over en liten kasserolle med putrende vann (ikke la bunnen av skålen komme i kontakt med vannet) og varm opp, mens du hele tiden rører til det er smeltet. Visp for å blande helt sammen.
-
9Spre fyllet jevnt over den avlange formen før du drysser over med brunt sukker og kanel.
-
10Når deigen skal formes:
-
11Rull opp den avlange formen med deig på langs (som en rullekake) til du får en lang pølse. Skjær på langs i to, hele veien.
-
12Legg den ene halvdel av deigen forsiktig over den andre, med fyllet vendt opp, slik at du får en X-form. Videre folder du hver side forsiktig over den andre, som en vanlig flette, til du har gjort hele deigen.
-
13Gjør fletten til en rund krans i en kald Le Creuset brødform. Dekk til med lokket og sett til heving på et lunt sted i enda 30 minutter.
-
14Sett ovnen på forvarme til 210 °C (200 °C vifte). Stek brødet i 20 minutter med lokket på. Ta av lokket og stek videre på 180 °C i enda 20–25 minutter til det er gyllent brunt i fargen. Pensle umiddelbart smeltet honning over. Kjøles ned i langpannen i omtrent en halvtime før du tar den ut og setter til skikkelig avkjøling på en rist. Serveres varm.
-
15Valgfri topping:
-
16Sikt melis og tilsett varm appelsinsaft. Bland godt til du får en jevn puré. Drysses over babka. Rist pekannøtter og dryss over glasuren.