
Hvis du vil fange opp fransk matlagings liv og sjel, kan det gjøres i én enkelt gryterett, bœuf bourguignon. Retten har sitt opphav i Bourgogne, som er hjemsted for rødviner i verdensklasse og charolais-fe, som opprinnelig ble foretrukket til denne oppskriften. I vår oppskrift anbefaler vi at du bruker enten bog, høyrygg eller bryst av okse, da det alle er stykker med en god fettmarmorering. Det sørger for at kjøttet beholder sin saftighet, og det tilføyer massevis av smak til retten.
HOVEDINGREDIENSER
- Oksekjøtt
Ingredienser
SLIK GJØR DU
Ingredienser
- 600 g oksekjøtt, fra nakke eller bryst
- 100 g tørrsaltet bacon (tilgjengelig i velassorterte matvareforretninger)
- 25 g smør
- 1½ ss hvetemel
- 2 ss tomatpuré
- 1 flaske rødvin (75 cl)
- ½ l kjøttkraft
- 2 ts. tørket timian eller 6–8 kvister fersk timian
- 6 laurbærblader
- 6 sjalottløk
- 6 fedd hvitløk
- 600 g gulrøtter
- 400 g sjampinjonger
- salt og nykvernet sort pepper
-
SLIK GJØR DU
-
1Skjær kjøtt og bacon i biter på ca 2 x 2 cm.
-
2Brun baconbitene i en stor gryte.
-
3Ta baconbitene ut av gryten, smelt smøret i baconfettet og stek kjøttet i gryten. Krydre med salt og pepper.
-
4Dryss mel over kjøttet, tilsett tomatpuré og rør godt.
-
5Tilsett vin og kjøttkraft, timian (legg litt til side til pynt), laurbærblader og hele skrellede sjalottløk og hvitløk. La det hele småkoke i ca 1 ½ time på lav varme.
-
6Skrell gulrøttene og skjær dem i grove stykker.
-
7Rens sjampinjongene, og tilsett grønnsakene og baconbitene i gryten. La det småkoke i en halv time, til grønnsakene er møre.
-
8Strø over timian og server med f.eks. potetmos.