Brødbaking i støpejern på enkelt vis
Vi tror at det er noe helt unik med den uimotståelige aromaen av hjemmelaget brød. Enten du er en erfaren baker eller ønsker å utforske nye oppskrifter, vil vårt kjøkkenutstyr i støpejern forbedre din brødbakeopplevelse og gi deg bakeriresultater hjemme. Med våre ekspertråd og oppskrifter som er enkle å følge, gir vi deg veiledning i å oppnå perfekt baking ved hjelp av støpejern. Gjør deg klar til å bake deilige brød som alle vil ha mer av!
Hva er fordelene med baking i støpejern?
Vår støpejernsgryte (også kjent som nederlandsk ovn) skaper et ideelt miljø for brødbaking. Den simulerer dampovner som vanligvis brukes av håndverksbakerier, noe som —gir deg profesjonelle resultater. Damp fra den våte deigen fanges inne i gryten, og hjelper deigen å heve seg og gir et brød med sprø skorpe og myk innside. Emaljert støpejern er også eksepsjonelt når det kommer til varmefordeling og oppbevaring som holder temperaturen inni gryten mer konstant enn en vanlig ovm. Dette hjelper også bakeprosessen.
Visste du? Vi tilbyr også en spesialisert brødovn designet spesielt for brødbaking. Det er det perfekte utstyret for å gi bakeopplevelsen din et løft.
Slik lager du et grunnleggende brød: Trinnvis oppskrift
Nå som du vet mer om hvorfor støpejern er flott for baking, hvorfor ikke få lukten av nybakt brød i hjemmet ditt på noen få trinn med denne basisoppskriften. Den er perfekt egnet for alle nivåer, selv nybegynnere, og kan enkelt tilpasses ved å tilsette de foretrukne ingrediensene dine for å lage et deilig søtt eller salt brød. Denne oppskriften bruker en 24 cm Signature Round-gryte.
Bland
Bland 360 g brødmel, 1⁄4 ts tørrgjær og 2 ts salt. Tilsett 375 ml varmt vann og rør om. Dekk bollen med plastfolie (eller et fuktig kjøkkenhåndkle) og la den heve over natten.
Brett
Brett deigen over én eller to ganger på en melet overflate, og dekk den deretter med plastfolie i 15 minutter.
Hvile
Lag en ballform med melede hender. Dekk et kjøkkenhåndkle i bomull med mel og legg på deigen med sømsiden ned. Dekk til og la den heve i 2 timer.
Stek
Forvarm ovnen til 230 °C med gryten inni. Ta gryten ut av ovnen, og legg i deigen med sømsiden opp. Dekk til og la det steke i 30 minutter. Avdekk og stek i nye 15–30 minutter til brødet er gyllent.
Finn det neste brødet du skal bake
Fra surdeig til brioche til focaccia – oppdag noen av våre beste brødoppskrifter og prøv dem i støpejern.
Steking av støpejernsbrød for nybegynnere: Vi svarer på spørsmålene dine
Bør du forvarme støpejern for å lage brød?
Forvarming av ovnen hjelper med hevingen av brød for oppskrifter i både støpejernsgryte og Brødform Signature-støpejernet. Deigen plasseres i det varme produktet, som sikrer maksimal heving av visse brød, spesielt for deigen med naturlig gjær (som surdeig, for eksempel).
Hvordan unngår man at brødet setter seg fast i støpejernet?
Smøring av produktet på forhånd gjør det enklere å fjerne brødet når det er ferdig. Den indre svarte emaljen på brødovnen og utvalgte gryter utvikler en naturlig patina (brunaktig film produsert av oljer frigitt fra mat) over tid, noe som også hjelper å løsne maten.
Hvordan unngår jeg å brenne bunnen på brødet?
Husk på dette viktige tipset for å få best mulig stekeresultat: Unngå å bruke for høy temperatur gjennom hele bakeprosessen. Begynn med en høy temperatur i begynnelsen, og reduser deretter når brødet er satt. I tillegg må du sørge for å avdekke gryten eller brødovnen på dette trinnet.
Trenger jeg bakepapir?
Bakepapir hjelper når du baker i en gryte. Det gjør det lettere å overføre brødet til og fra gryten, og hjelper også med å forhindre at brødet blir brent på undersiden. Bakepapir er ikke nødvendig når du bruker støpejernet vårt, da dette har opphøyde ringer på bunnen som bidrar til å heve brødet.
Hva er maksimal ovnstemperatur for oppskrifter på støpejernsbrød?
Tidsberegningen er svært avhengig av oppskriften for brødet. En god tommelfingerregel er som følger:
- Start med lokk på ved ca. 230–260 °C i rundt 30 minutter
- Fjern lokket, og skru ned varmen til 180–190 °C til hele brødet er gyllent og når en innvendig temperatur på minst 90 °C.
Viktig for å perfeksjonering av brødbakingen dine
Oppdag debeste brødbakingsverktøyene våre og tilbehøret i farger som passer til kjøkkenet ditt.
Mer å utforske