Italienskinspirert grytebrød

VANSKELIGHET
Middels Middels
MATLAGING
Under 2 timer Under 2 timer
ANTALL PERSONER
4-6 4-6
Italienskinspirert grytebrød
Klassisk grytebrød i italiensk forkledning. Det er svært enkelt å lage grytebrødet i en av Le Creusets støpejernsgryter.
HOVEDINGREDIENSER
  • Brød og korn
FOR DENNE OPPSKRIFT ELSKER VI Å BRUKE
Ingredienser
SLIK GJØR DU

Ingredienser

  • 10 g gjær
  • 1 spsk salt
  • 1 spsk honning
  • 5 dl kaldt vann
  • 600-700 g Tipo 00 mel*
 
  • SLIK GJØR DU

  • 1
    Smuldre gjær i en deigbolle, dryss over salt og tilsett honning. Hell i vann og rør til gjær og honning er oppløst. Tilsett melet litt etter litt mens du fortsetter å røre. Deigen skal røres godt og lenge i minst 10 min.** Deigen skal være klissete som tyggegummi. Bruk heller for lite enn for mye mel!
  • 2
    Legg deigen i en bolle, dryss litt mel over og dekk til med plastfolie. Sett bollen i kjøleskapet og la deigen heve i 12–15 timer eller lenger.
  • 3
    Sett ovnen på 250° C og varm opp gryten og lokket i ovnen. Dette tar ca. 15 min. Hell deigen ned i den varme gryten.
  • 4
    Legg på lokket og sett gryten i ovnen. Stek brødet i 30 min. med lokket på.
  • 5
    Skru ned til 225° C, ta av lokket og dryss mel over brødet. Bak brødet i ytterligere 20–25 min. uten lokk.
  • 6
    Ta gryten ut av ovnen og tipp brødet ut på en rist.
  • 7
    Avkjøl brødet på risten før du skjærer det opp og serverer det.
  • 8
    *Tipo 00 er italiensk finmalt hvete som egner seg godt til brød og pizza pga. det høye proteininnholdet. Korn som er dyrket i et varmere klima enn vårt, inneholder bedre proteiner enn korn som er modnet i det nordiske klimaet. Proteinene danner gluten, som får melet til å ta opp vannet og danne en god struktur i brødet.
  • 9
    ** Det er best å røre deigen i en kjøkkenmaskin, eller med en alminnelig håndmikser med deigkroker. Alternativt kan man røre for hånd med en gryteskje.