- Brød og korn
Ingredienser
- 10 g gjær
- 1 spsk salt
- 1 spsk honning
- 5 dl kaldt vann
- 600-700 g Tipo 00 mel*
-
SLIK GJØR DU
-
1Smuldre gjær i en deigbolle, dryss over salt og tilsett honning. Hell i vann og rør til gjær og honning er oppløst. Tilsett melet litt etter litt mens du fortsetter å røre. Deigen skal røres godt og lenge i minst 10 min.** Deigen skal være klissete som tyggegummi. Bruk heller for lite enn for mye mel!
-
2Legg deigen i en bolle, dryss litt mel over og dekk til med plastfolie. Sett bollen i kjøleskapet og la deigen heve i 12–15 timer eller lenger.
-
3Sett ovnen på 250° C og varm opp gryten og lokket i ovnen. Dette tar ca. 15 min. Hell deigen ned i den varme gryten.
-
4Legg på lokket og sett gryten i ovnen. Stek brødet i 30 min. med lokket på.
-
5Skru ned til 225° C, ta av lokket og dryss mel over brødet. Bak brødet i ytterligere 20–25 min. uten lokk.
-
6Ta gryten ut av ovnen og tipp brødet ut på en rist.
-
7Avkjøl brødet på risten før du skjærer det opp og serverer det.
-
8*Tipo 00 er italiensk finmalt hvete som egner seg godt til brød og pizza pga. det høye proteininnholdet. Korn som er dyrket i et varmere klima enn vårt, inneholder bedre proteiner enn korn som er modnet i det nordiske klimaet. Proteinene danner gluten, som får melet til å ta opp vannet og danne en god struktur i brødet.
-
9** Det er best å røre deigen i en kjøkkenmaskin, eller med en alminnelig håndmikser med deigkroker. Alternativt kan man røre for hånd med en gryteskje.