- Egg
Ingredienser
- 250 g eggehviter (ca. 8 stk.)
- 500 g strøsukker
- 2 ts maismel
- 2 ts hvitvinseddik
- 1 ts vaniljeekstrakt
- 10 g gelatin eller 5 blader
- 50 ml kaldt vann
- 700 ml søt melk
- 1 vaniljestang, delt og skrapt ut
- 112 g strøsukker
- 5 eggeplommer
- 2 egg
- 45 g maismel
- En knivsodd salt
- 64 g smør
- 190 ml kremfløte
-
SLIK GJØR DU
-
113. Dekk 3 Le Creuset bakeplater med bakepapir og tegn sirkler med følgende radius på hvert ark:
-
224 cm, 20 cm, 18 cm, 15 cm, 8 cm, 2 cm
-
3Marengs:
-
4Pisk eggehvitene til myke topper i en elektrisk mikser med visp. Pisk gradvis inn det fine sukkeret, en spiseskje om gangen. Fortsett å piske til blandingen er tykk og jevn og ikke kornete lenger.
-
5Sikt maizenaen over marengsen og tilsett eddik og vanilje. Pisk i ytterligere 5-10 sekunder for å blande ingrediensene. Fjern marengsen fra mikseren, rengjør bolle og visp, og gjenta prosessen for å lage en ny porsjon.
-
6Til sprøyting:
-
7Spray bunnene med en rund dyse. De skal være ca. 1 cm tykke. Glatt ut toppen og gjenta med de resterende bunnene. Den minste skal sprøytes med stjernedyse. Med stjernedysen sprayer du små skjellmønstre rundt kanten på hver bunn. Bak marengsen ved 120°C i 30 minutter, senk deretter temperaturen til 100°C og stek i 1½ - 2 timer til marengsen er helt tørr. Slå av ovnen og la marengsen avkjøles i ovnen. Skivene kan opbevares i en lufttett beholder i opptil 1 uke.
-
8Diplomatkrem:
-
9Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i en liten bolle som tåler mikrobølgeovn. Varm melken med vaniljestangen og frøene. Pisk sammen sukker, eggeplommer, hele egg, maizena og salt. Bland gradvis inn den varme melken i eggeblandingen, men pass på at du ikke tilsetter for mye av gangen for da vil blandingen skille seg. Sil og kast vaniljestangen. Ha blandingen tilbake i pannen på middels varme og kok under konstant omrøring til den er tykk. Smelt gelatinen i 5-10 sekunder i mikrobølgeovnen, men pass på at den ikke brenner seg. Visp den deretter raskt inn i den varme kremen. Pisk inn smøret. Dekk overflaten av kremen med plastfolie og la den avkjøles til romtemperatur. Pisk fløten til en myk topp og bland den inn i den avkjølte vaniljesausen. Dekk til og avkjøl til den er stiv. Blandingen kan oppbevares i kjøleskapet i 2-3 dager.
-
10Slik monterer du den:
-
11Legg den store bunnen på en Le Creuset 27 cm middagstallerken. Spray eller fordel diplomatkremen på bunnen og gjenta med de resterende lagene. Topp med det minste laget. Dryss over bær og server med litt melis. Den må serveres umiddelbart for å unngå at marengsen blir for myk.