- Frukt
Ingredienser
- 400 g hvetemel
- 200 g kaldt smør i terninger
- 1 klype salt
- 60 ml isvann
- 85 g mykt smør
- 175 g strøsukker
- 2 egg fra frittgående høner
- 5 ml vaniljepuré
- 175 g mandelmel
- 500 g forskjellige skogsbær
-
SLIK GJØR DU
-
1Forvarm ovnen til 180 °C (160 °C varmluft) og smør inn paiform (28 cm).
-
2For å lage mørdeigen, ha mel, smør og salt i en kjøkkenmaskin og visp inn fine brødsmuler. Tilsett isvannet og elt til alt er blandet. Hell over fra kjøkkenmaskinen og pakk inn i plastfolie. La hvile i kjøleskapet i 1 time.
-
3Kjevl ut deigen mellom to ark med bakepapir til ca. 4 mm tykkelse og legg over i formen. Brett deigen i sidene. Skjær bort overflødig deig fra sidene. Prikk bunnen med en gaffel og la den hvile i kjøleskapet i enda 30 minutter. Når den har hvilt, dekk paien med bakepapir og keramiske bakebønner eller ris. Stek i 20 minutter, fjern deretter papir og bakebønner og stek i enda 5–10 minutter. Ta ut av ovnen og sett til avkjøling. Skru ovnen ned til 170 °C (150 °C varmluft).
-
4Slik lager du mandelfyllet: Bruk en stavmikser, pisk romtemperert smør til det er lyst og blekt, tilsett sukker og pisk til det er blekt og kremaktig. Pisk inn eggene, ett om gangen, tilsett vanilje og visp til det er godt blandet. Rør inn mandelmelet.
-
5Når deigen er helt avkjølt, fordel kirsebærsyltetøyet ut i bunnen av kakeformen, topp med mandelfyllet og stek i 40–45 minutter. Ta det ut av ovnen og la det avkjøle i 10 minutter. Topp med skogsbærene og strø over melis. Serveres lun med gresk yoghurt.