Ingredienser
- 400 g hvetemel
- 10 g tørrgjær
- 45 g sukker
- Skall fra 1 blodappelsin
- 8 g salt
- 160 ml melk
- 160 ml vann
- 40 ml smeltet smør
- 5–7 ml blandet rosa og rød konditorfarge
- Melk, til pensling
- 60 ml smør
- 60 ml brunt sukker
- 2 ts kanel
- 1 ts blandet krydder
- 2 blodappelsiner eller appelsiner i tynne skiver
- 100 g sukker
- 100 ml vann
-
SLIK GJØR DU
-
1Ha sukkeret og skallet i en skål, og bland det.
-
2Bland mel, skall, sukker og salt i skålen til en kjøkkenmaskin utstyrt med en eltekrok. Varm melk og vann til den er lunken, og tilsett det smeltede smøret før du pisker i konditorfargen. Tilsett melblandingen, og elt ved middels hastighet i ca. 10 minutter til deigen er glatt og elastisk. Når du er ferdig, legger du deigen i en oljet skål og lar den heve til dobbel størrelse. Det tar ca. 45 minutter.
-
3Forvarm ovnen til 200 °C (180 °C varmluft). Smelt smøret til fyllet. Når deigen er dobbelt så stor, slår du den sammen og ruller den ut på en melet overflate i en rektangulær form til den er 3–5 mm tykk. Smør det smeltede smøret ut på deigen, og dryss det brune sukkeret, kanelen og det blandede krydderet over. Rull deigen til en lang pølse. Skjær den i 14 like store stykker på 3 cm hver. Smør 2 x Le Creuset 26 cm Heritage Dishes, og fordel bollene slik at de har nesten like mye plass. Still dem med spiralsiden opp, og bruk et spyd til å lage en fordypning ned i midten av hver bolle. Dekk dem løst med folie, og la dem stå et varmt sted til heving i 20 minutter til de har blitt dobbelt så store.
-
4Når de har blitt dobbelt stå store, pensler du hver bolle med melk og setter dem i en forvarmet ovn til baking i 25–30 minutter. Mens kanelbollene bakes, heller du vann, sukker og appelsinskiver i en gryte, som settes på middels varme. Rør godt til sukkeret er løst opp. La det stå i 2–3 minutter. Ta gryten av varmen, og la den kjøle seg ned. Når kanelbollene er gjennombakte og litt gylne, tar du dem ut av ovnen og lar dem avkjøle i 5 minutter. Pensle kanelbollene med appelsinsirup. Serveres varme med appelsinskiver.