
En klassisk gryterett fra den baskiske regionen i Frankrike, hvor nabolandet Spania har hatt en kulinarisk innflytelse. For ekstra smak skjæres kyllingstykkene ikke av beinene. De er tilberedt med baconstrimler, paprika, løk, paprika, frisk aromatisk timian og en tørr hvitvin.
HOVEDINGREDIENSER
- Kjøtt
Ingredienser
SLIK GJØR DU
Ingredienser
- 2 ss olivenolje
- 115 g strimler røkt bacon
- 1,5 kg frittgående kylling – lår og bein på knokkelen og med skinn
- 2 ss smør
- 2 store løk – skåret i rustikke båter
- 3 fedd finhakket hvitløk
- 2 ts paprika
- ½ ts cayennepepper
- 250 ml tørr hvitvin
- 250 ml kyllingkraft
- 4 ss tomatpuré
- 2 røde paprikaer – skåret i store stykker
- 1 grønn paprika – skåret i store stykker
- 400 g modne tomater – skåret i terninger
- 2 ss friskhakket timian
- 2 laurbærblader
- 1 ss maisstivelse blandet med 2–3 ss vann
- Smak til med salt og grovkornet sort pepper
- Serveres med grovhakket, bredbladet persille
-
SLIK GJØR DU
-
1Varm oljen i gryten over lav til middels varme, tilsett baconstrimlene og sauter til de er brunede og oljen er silt ut av fettet. Fjern strimlene med en hullskje, la oljen ligge i gryten, og sett den til side.
-
2Krydre kyllingstykkene godt med salt og sort pepper, og brun dem i den aromatiserte oljen i to porsjoner. Ta dem ut og legg dem til side sammen med baconstrimlene.
-
3Skru ned til svak varme tilsett smør i gryten. Når det er smeltet, tilsetter du løkene og steker langsomt i 4–5 minutter til de er lett karamelliserte. Rør i hvitløk, paprika og kajennepepper, og stek i ytterligere 1–2 minutter.
-
4Hell i vinen, og rør rundt for å fjerne de karamelliserte stykkene fra bunnen av pannen.
-
5Skru opp varmen, og la det småkoke til halvparten av vinen er fordampet. Tilsett buljong og tomatpuré, og la det småkoke i ytterligere 2 minutter.
-
6Ha de brunede kyllingstykkene og baconstrimlene tilbake i gryten. Rør i paprika, tomater, frisk timian og laurbærblader. Bring innholdet i kok, skru deretter ned varmen, legg på lokk og la det småkoke 45–50 minutter eller til kyllingen er mør.
-
7Ta av lokket, og rør deretter i maismel- og vannblandingen til sausen blir tykkere og får ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper.
-
8Fjern laurbærbladene, og server gryteretten med grovhakket bredbladet persille.
-
9Kokkens merknader:
-
10Paprika er et typisk krydder på middelhavskjøkkenet som gir både farge og smak. Velg om mulig en ikke-røkt, langsomt ristet spansk versjon av god kvalitet, også kjent som pimenton, da den vil være søtere i smaken og mindre sterk enn den ungarske paprikaen.
-
11Txakoli er en god regional vin som passer godt til denne oppskriften. Det er en lett musserende, tørr hvitvin med mye syrlighet og lavere alkoholinnhold.