- Kjøtt
Ingredienser
- 2 ss olivenolje
- 115 g strimler røkt bacon
- 1,5 kg frittgående kylling – lår og bein på knokkelen og med skinn
- 2 ss smør
- 2 store løk – skåret i rustikke båter
- 3 fedd finhakket hvitløk
- 2 ts paprika
- ½ ts cayennepepper
- 250 ml tørr hvitvin
- 250 ml kyllingkraft
- 4 ss tomatpuré
- 2 røde paprikaer – skåret i store stykker
- 1 grønn paprika – skåret i store stykker
- 400 g modne tomater – skåret i terninger
- 2 ss friskhakket timian
- 2 laurbærblader
- 1 ss maisstivelse blandet med 2–3 ss vann
- Smak til med salt og grovkornet sort pepper
- Serveres med grovhakket, bredbladet persille
-
SLIK GJØR DU
-
1Varm oljen i gryten over lav til middels varme, tilsett baconstrimlene og sauter til de er brunede og oljen er silt ut av fettet. Fjern strimlene med en hullskje, la oljen ligge i gryten, og sett den til side.
-
2Krydre kyllingstykkene godt med salt og sort pepper, og brun dem i den aromatiserte oljen i to porsjoner. Ta dem ut og legg dem til side sammen med baconstrimlene.
-
3Skru ned til svak varme tilsett smør i gryten. Når det er smeltet, tilsetter du løkene og steker langsomt i 4–5 minutter til de er lett karamelliserte. Rør i hvitløk, paprika og kajennepepper, og stek i ytterligere 1–2 minutter.
-
4Hell i vinen, og rør rundt for å fjerne de karamelliserte stykkene fra bunnen av pannen.
-
5Skru opp varmen, og la det småkoke til halvparten av vinen er fordampet. Tilsett buljong og tomatpuré, og la det småkoke i ytterligere 2 minutter.
-
6Ha de brunede kyllingstykkene og baconstrimlene tilbake i gryten. Rør i paprika, tomater, frisk timian og laurbærblader. Bring innholdet i kok, skru deretter ned varmen, legg på lokk og la det småkoke 45–50 minutter eller til kyllingen er mør.
-
7Ta av lokket, og rør deretter i maismel- og vannblandingen til sausen blir tykkere og får ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper.
-
8Fjern laurbærbladene, og server gryteretten med grovhakket bredbladet persille.
-
9Kokkens merknader:
-
10Paprika er et typisk krydder på middelhavskjøkkenet som gir både farge og smak. Velg om mulig en ikke-røkt, langsomt ristet spansk versjon av god kvalitet, også kjent som pimenton, da den vil være søtere i smaken og mindre sterk enn den ungarske paprikaen.
-
11Txakoli er en god regional vin som passer godt til denne oppskriften. Det er en lett musserende, tørr hvitvin med mye syrlighet og lavere alkoholinnhold.